Sicer vedno polna ulica Broadway zdaj že dober mesec povsem sameva. Foto: EPA
Sicer vedno polna ulica Broadway zdaj že dober mesec povsem sameva. Foto: EPA

Zadnjo predstavo muzikala so gledalci lahko slišali 11. marca zvečer, tik pred zaprtjem vseh dvoran na znameniti ulici glasbenega gledališča. Od začetka poti Disneyjeve megaprodukcije na Broadwayu so jo nastopajoči za obiskovalce izvedli kar 825-krat, poleg tega pa so z njo odpotovali na več mednarodnih in nacionalnih turnej.

Kljub koncu muzikalove poti na Broadwayu bodo po sprostitvi protivirusnih ukrepov izvedli še zadnjo turnejo po ZDA, ki je že skoraj leto razprodana. V zadnjih letih je obisk in posledično prihodek od muzikala nekoliko upadal, a poznavalci so mu vseeno napovedovali še vsaj nekaj let na glasbenih odrih. Ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa in posledično zaprtje vseh odrov pa so organizatorje in vodstvo gledališča St. James Theatre prisilili v predčasno ustavitev produkcije. V skoraj sedmih letih je muzikal Disneyju sicer prinesel več kot 150 milijonov prihodkov.

Muzikal je bil napisan po podlagi najuspešnejšega risanega filma vseh časov, Ledeno kraljestvo. Foto: Uradna stran filma
Muzikal je bil napisan po podlagi najuspešnejšega risanega filma vseh časov, Ledeno kraljestvo. Foto: Uradna stran filma

Glasbena gledališča na kolenih

Industrija produkcije in trženja glasbenega gledališča je sicer med najhuje prizadetimi gospodarskimi panogami v ZDA, o čemer priča tudi današnja odpoved ene izmed največjih produkcij. Muzikali so bolj kot filmi in glasba odvisni od odrskih produkcij, ki predstavljajo levji delež zaslužkov v industriji. Vstopnice za ogled produkcij v živo spadajo med najbolj zaželene na svetu. Kupci morajo vstopnice, ki redno dosegajo cene nad 300 dolarjev, naročati več let vnaprej.

Poleg omenjenega muzikala so že odpovedali več manjših aktualnih in napovedanih produkcij. Med njimi težko pričakovana Hangmen in ponovno produkcijo priljubljenega muzikala Koga je strah Virginie Woolf. Po dozdajšnjih napovedih gledališč ne bodo odprli še vsaj do jeseni.

"Današnja napoved bi morala pretresti guvernerja Cuoma, župana De Blasia in kongres," je v izjavi za javnost povedala Mary McColl, predsednica sindikata odrskih delavcev, ki zastopa tudi delavce na Broadwayu. "Umetnostni in zabavni gospodarski sektor žene gospodarstvo New Yorka, kot v številnih ameriških mestih. Odločitve, sprejete v naslednjih mesecih, bodo močno zaznamovale našo dejavnost, zato morajo biti oblikovane s skrajno previdnostjo in premišljeno," je še dodala McColl.