Kaseta z še neobjavljenim posnetkom Johna Lennona. Foto: Reuters
Kaseta z še neobjavljenim posnetkom Johna Lennona. Foto: Reuters

John Lennon je z Yoko Ono leta 1969 prišel na Dansko, kjer je v mestu Thy z njuno hčerko Kyoko živel nekdanji mož Anthony Cox japonske umetnice. Tam je zvezdniški par sicer želel nekaj časa preživeti neopaženo, vseeno pa se je o njunem prihodu kmalu razvedelo, tako pa so januarja leta 1970 sklicali uradno novinarsko konferenco, ki so se je želeli udeležiti tudi štirje najstniki. Zaradi snežnega viharja so konferenco sicer zamudili, a jim je, skupaj z drugimi zamudniki, par vseeno uspelo intervjuvati za lokalni šolski časopis.

"Bili smo skupina 16-letnih hipijev," je dejal Karsten Hoejen, ki je intervju na kaseto posnel z izposojeno opremo, in dodal, da jih je zanimala predvsem njuna mirovna kampanja. Med 33-minutnim pogovorom, ki je bil posnet le nekaj mesecev pred razpadom skupine The Beatles, bil pa naj bi zelo sproščen, je John Lennon s svojo izbranko zaplesal okoli božičnega drevesa, prepeval božične pesmi, skupaj pa sta zapela tudi pesmi Give Peace a Chance in Radio Peace.

Ta naj bi bila posneta za istoimensko radijsko postajo, ki sta jo zakonca želela vzpostaviti v Amsterdamu, a se to nikoli ni zgodilo. "Kolikor vemo, ta pesem obstaja samo na našem posnetku," je poudarila Hoejen, tako pa kaseta očitno vsebuje še nikoli slišan zaklad, poroča BBC.

Posnetek je izjemno redek. Foto: AP
Posnetek je izjemno redek. Foto: AP

"Zbiralec ali muzej bo od tega imel več kot mi"

Okoli 50 let pozneje so se Karsten Hoejen in njegovi trije prijatelji, ki jim je Lennon na vprašanje, kako bi sami pripomogli k miru, odgovoril, naj posnemajo Yoko Ono in njega ter se osredotočijo na spremembe v lokalnem okolju, odločili, da bodo kaseto s posnetkom prodali.

"Zbiralec ali muzej bo od tega imel več, kot če ga mi hranimo v bančnem trezorju," je pojasnil Hoejen, eden izmed avtorjev izredno redkega posnetka. S preostalim triom je na dražbo dražbene hiše Bruun Rasmussen dal tako zvočni posnetek kot 23 fotografij s srečanja in originalno kopijo šolskega časopisa.