Foto: EPA
Foto: EPA

"Z velikim obžalovanjem morava sporočiti, da letos festivala ne bo," sta v izjavi za javnost sporočila organizatorja Glastonburyja Michael in Emily Eavis. Lani bi sicer festival praznoval jubilejno, 50. izdajo.

Eavisova sta dodala, da je kljub njunim izjemnim prizadevanjem postalo jasno, da festivala letos ne bo mogoče izvesti. "Zelo nama je žal, da sva vas razočarala," sta potožila.

Vest je prišla v času, ko se v Angliji spopadajo že s tretjim zaprtjem države zaradi širjenja okužb in je premier Boris Johnson izjavil, da je še prezgodaj reči, kdaj se bodo omejitveni ukrepi lahko razrahljali.

Sorodna novica "Obstaja resna grožnja, da bo večina dogodkov v letu 2021 odpovedanih"

Festival Glastonbury je prvič potekal leta 1970, takrat se ga je udeležilo 1500 ljudi. Danes velja za enega največjih glasbenih festivalov na prostem, letos naj bi med 23. in 27. junijem na kmetijo na jugozahodu Anglije prišlo 210.000 ljudi.

Tisti z že kupljenimi vstopnicami lahko prenesejo znesek za nakup vstopnic v prihodnje leto, ko organizatorja upata, da bodo festival vendarle izpeljali. "Prepričana sva, da bova lahko v letu 2022 za vse nas pripravila nekaj zares posebnega," sta še sporočila Eavisova.

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa sta bila sicer že lani, potem ko je bilo prodanih že približno 135.000 vstopnic, prisiljena odpovedati festival, na katerem so bili med glavnimi nastopajočimi napovedani Paul McCartney, Taylor Swift in Diana Ross.

Strah po vsej Evropi

Odpoved letošnjega festivala sledi opozorilom iz glasbenega sektorja z začetka meseca, da je pandemija močno prizadela glasbeno industrijo in da je obstoj poletnih glasbenih festivalov brez izdatnejše državne podpore ogrožen, piše tiskovna agencija AFP.

Oblasti niso naklonjene niti izvedbam festivalov po predhodnem hitrem testiranju udeležencev. Foto: EPA
Oblasti niso naklonjene niti izvedbam festivalov po predhodnem hitrem testiranju udeležencev. Foto: EPA

"To je zelo slabo znamenje za vso Evropo," po odpovedi Glastonburyja dejal Olivier Garnier, predstavnik enega največjih festivalov v Franciji Hellfesta, ki vsako leto privabi okoli 60.000 ljubiteljev heavy metala, letošnja junijska izvedba pa je že razprodana.

Na Danskem so medtem nekoliko bolj optimistični. "Prizorišče v Glastonburyju je veliko večje in zahtevnejše, zato priprava traja več mesecev, dogodke na Danskem pa lahko organiziramo v le nekaj tednih," je dejal Esben Marcher iz organizacije Dansk Live, ki združuje prireditelje festivalov.

Puške v koruzo niso vrgli niti organizatorji festivala Roskilde, največjega v državi, ki so za letošnjo izvedbo privabili raperja Kendricka Lamarja. So "previdno optimistični" in nadaljujejo priprave, so zatrdili.

Številni drugi organizatorji festivalov po Evropi pa so za zdaj še zadržani in poteze Glastonburyja še ne želijo komentirati, piše NY Times.