Maska je hitro postala njegov zaščitni znak. Foto: Reuters
Maska je hitro postala njegov zaščitni znak. Foto: Reuters

V čustvenem sporočilu na Instagramu se je vdova svojemu možu zahvalila za vsa leta, ki sta jih preživela skupaj. "Najboljši mož, oče, učitelj, učenec, poslovnež, ljubimec in prijatelj, ki bi si ga lahko želela."

Po poročanju BBC-ja in Rolling Stona so njegovo smrt potrdili tudi na njegovi založbi. MF je umrl že 31. oktobra, a se je družina zaradi zasebnosti odločila, da bo prva dva meseca žalovala v miru in novice ni sporočila javnosti. Vzrok njegove smrti za zdaj še ni znan.

Maska zlobneža

Daniel Dumile se je sicer rodil v Združenem Kraljestvu, a se je že v otroštvu preselil v New York. Že zelo mlad je sodeloval v skupini KMD, a je po smrti svojega mlajšega brata skoraj popolnoma poniknil.

Leta 1997 se je nato znova pojavil na newyorških glasbenih odrih, obraz pa si je začel zakrivati z različnimi kosi oblačil. Sčasoma je posvojil kovinsko masko, ki jo je navdihnil Marvelov zlobnež Doktor Doom in si nadel umetniško ime Metal face Doom oz. MF Doom.

Zaznamovala sta ga značilen lirični slog in odrski nastop. Pogosto se je prikazoval kot zlobnež, skozi pogled katerega je pogosto kritično obravnaval newyorško družbo. Izdal je šest samostojnih albumov in sodeloval z večjimi imeni ameriškega underground rapa. Na Twitterju se mu je poklonil tudi Tyler, the Creator, ki je zapisal "Varno pot, zlobnež".