Založba Transgressive Records, ki je imela pod okriljem kariero v Glasgowu rojene glasbenice, je v izjavi zapisala, da se je strašna nesreča zgodila v Atenah, kjer je Sophie nazadnje živela. Med opazovanjem polne lune z balkona stanovanja ji je spodrsnilo, ob tem je padla čez ograjo, kar je bilo zanjo usodno.

"Sophie je bila pionirka novega zvoka, ena najvplivnejših umetnic v zadnjem desetletju," so zapisali predstavniki umetnice. Dodali so, da si bodo vsi Sophie zapomnili po iznajdljivi produkciji in ustvarjalnosti ter tudi po sporočilu, ki ga je nosila – bila je ikona osvoboditve.

Sophie je bila znana tudi kot transspolna ikona, potem ko je svojo identiteto potrdila v videospotu It's Okay To Cry iz leta 2017, piše britanski BBC.

Potem ko je leta 2018 prejela gong za inovatorja na podelitvi nagrad Združenja neodvisnih glasbenih del (AIM), je platformo uporabila za promocijo pravic transspolnih oseb, zavzela se je za "ustvarjanje bolj raznolike, navdihujoče in smiselne prihodnosti za nas in generacije, na življenja katerih naše odločitve vplivajo in jih pomagajo oblikovati".

Sophie na podelitvi grammyjev leta 2018. Foto: EPA
Sophie na podelitvi grammyjev leta 2018. Foto: EPA

Pri inovativnih glasbenih produkcijah se je opirala na pop, trance in underground plesno glasbo, ustvarila je prepoznaven in zelo iskan zvok. Madonna se je na Sophie obrnila pri ustvarjanju singla Bitch I'm Madonna, Charli XCX pa je z glasbenico sodelovala pri avantgardnem EP-ju Vroom Vroom in uspešnici After The Afterparty.

Leta 2018 je po vrsti odmevnih sodelovanj izdala debitantski album Sophie, Oil of Every Pearl's Un-Insides. "Sophie presega meje popglasbe in preganja transcendenco, doseže redek podvig ustvarjanja abstraktne, težke elektronske glasbe, ki te zadene naravnost v srce," je ocenila albuma kultna revija NME. Album je bil nato nominiran za grammyja za najboljši plesni/elektronski album.

Na družbenih omrežjih se glasbeniki poklanjajo Sophie. Ameriški glasbenik in producent Nile Rodgers je zapisal, da mu je bilo v čast sodelovati z inovativno, dinamično in toplo osebo. Britanski glasbenik Sam Smith je najprej zapisal, da gre za srce parajočo novico in dodal: "Svet je izgubil angela. Prava vizionarka in ikona naše generacije. Tvoja luč bo še naprej navdihovala prihodnje generacije."