Tjaša Fabjančič. Foto: radioPrvi
Tjaša Fabjančič. Foto: radioPrvi

Tjaša Fabjančič je džezovsko petje študirala na univerzi za glasbo v Gradcu v Avstriji in na konservatoriju v Amsterdamu.

Leta 2009 je prejela nagrado jazzon za najboljšo džezovsko kompozicijo z naslovom Smeh in solze, v sklopu Festivala Jazzinty. S svojo džezovsko zasedbo Playgrounds je bila nagrajena na več evropskih džezovskih tekmovanjih.

Prvi album Traveling je leta 2009 izšel pri založbi avstrijske radiotelevizijske hiše ORF, drugi album Circles pa dve leti pozneje pri Session Work Records. Leta 2013 je predstavila še album Pripovedi/Erzählungen/Tales, ki je bil odlično sprejet na slovenski in avstrijski glasbeni sceni.

Pred nekaj dnevi je pri dunajski založbi Session Work Records izšel njen novi album z naslovom Miniature. Pevka in skladateljica Tjaša Fabjančič je k sodelovanju povabila tri vrhunske glasbenike – basista Roberta Jukiča, avstrijskega pianista Michaela Laggerja in bobnarja Philippa Kopmajerja, s katerimi skladbe zazvenijo s posebno tankočutnostjo.

Miniature so krhke in polne ognja, neposredne in nabite s čustvi, pristne, a stilsko izmuzljive. V njih se melodična avtorska, džezovsko navdahnjena glasba, prepleta s poetičnimi besedili v več jezikih. Ta se sprehajajo po svetlih in temnih trenutkih življenja, razmišljajo o rojstvu in odhajanju, o razdvojenosti in milini. Lahkotno prehajanje žanrskih mej, ki je začrtano že v zadnjem albumu Pripovedi, v Miniaturah dozori v svojstven glasbeni izraz.

Tjaši Fabjančič se je v studiu 13, pridružil pianist Michael Lagger, s katerim sta predstavila naslednje skladbe: Maruša, Vsako jutro, Milina in Traveling.

Prva vrsta