Bistvo ni spanje. Foto: Reuters
Bistvo ni spanje. Foto: Reuters
Na hribu. Foto: Reuters
Na hribu. Foto: Reuters

Čeprav se vsi hoteli načeloma bojijo pritožb, ki se nanašajo na nočni mir, to ni težava za švicarski hotel z nič zvezdicami. Umetnika Frank in Patrik Riklin sta v sodelovanju s hotelirjem Danielom Charbonnierjem v Saillonu na jugu Švice veliko posteljo, ob kateri sta na vsaki strani nočna omarica in luč, postavila kar na platformo ob cesti.

Prvi neidilični kraj. Foto: Reuters
Prvi neidilični kraj. Foto: Reuters

"Soba" v neposredni bližini bencinske črpalke, ki je v osnovi tudi umetniško delo dvojčkov, ni zamejena z zidovi ali vrati in tako ne ponuja zasebnosti – njen namen ni, da bi se oseba med prebito nočjo v apartmaju z nič zvezdicami dejansko naspala. Bistvo je namreč, da gostje ponoči premišljajo o trenutni situaciji v svetu in svetovnih problemih, kot so podnebne spremembe, vojna, večno stremljenje človeštva k popolnosti in škoda, ki jo povzroča planetu.

V vinogradu. Foto: Reuters
V vinogradu. Foto: Reuters

Po besedah bratov Riklin je cilj izkušnje spoznanje gosta, da mora spremeniti svoje vedenje – spremembe v družbi so po njunem mnenju nujne. "Zdaj ni čas za spanje, ampak za odziv," je dejal Patrik, eden izmed bratov, in dodal, da bo, če nadaljujemo v isti smeri kot danes, "nekoč morda več neidiličnih krajev kot idiličnih".

V ceno prenočitve, ki znaša 325 švicarskih frankov (okoli 323 evrov), sta vključena tudi butler in zajtrk. Sobo bo mogoče rezervirati med 1. julijem in 18. septembrom.

Projekt sicer vključuje podobne apartmaje, a na lepših krajih, kot sta slikovita vinograd in hribovito pobočje. Postelja zraven bencinske črpalke je prva instalacija na neidiličnem kraju.