V središču Novega Sada se je (znova) zbralo na tisoče ljudi. Foto: Reuters
V središču Novega Sada se je (znova) zbralo na tisoče ljudi. Foto: Reuters

Organizatorji neformalnega zbiranja, ki ni vključevalo nagovorov, ampak zgolj petje skladb iz večdesetletne kariere pokojnega glasbenika, so dogodek ob Petrovaradinski trdnjavi poimenovali po eni izmed njegovih skladb"Noć kada je Đole preplivao Dunav" (Noč, ko je Đole preplaval Donavo), nanj pa so po družbenih omrežjih vabili vse, ki bi se želeli na svoj način – pa naj bo to s prižigom sveče, petjem, spuščanjem lampijonov ali prinašanjem cvetja – spomniti znanega someščana.

Sorodna novica Poslednji Balaševićev cirkus, najveličastnejši do zdaj

"Pridite, da ga skupaj pospremimo na zadnjo pot, z dostojanstvom, ki mu pripada. In da mu še enkrat izrečemo: 'Hvala ti, maestro, za vse. Tvoj Novi Sad se te bo zapomnil'," so po poročanju srbskih medijev zapisali organizatorji dogodka.

Vabilu, ki je sicer opozarjalo, naj ljudje spoštujejo ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa, a so se tega držali le redki, se je odzvalo na tisoče ljudi, ki so se nato gnetli ob bregu Donave in opazovali projicirano podobo umrlega glasbenika na Petrovaradinsko trdnjavo.

Sorodna novica Utihnil je glas panonskega mornarja, umrl je Đorđe Balašević

Na dan pogreba tudi uradni dan žalovanja

Že v nedeljo, na dan pogreba Balaševića, ki je sicer potekal v krogu družine in prijateljev, je mesto Novi Sad razglasilo dan žalovanja, ljudje pa so se na ulicah spontano zbirali zadnje štiri večere.

Kantavtor je, kot smo že poročali, umrl v petek po zapletih zaradi okužbe z novim koronavirusom in pljučnice, ki se mu je razvila. Za njim so ostale večne skladbe, kot so Svirajte mi, jesen stiže Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav, Priča o Vasi Ladačkom, Lepa protina kči, Portret života mog in Odlazi cirkus.