Danny Masterson maja letos, ko je na sodišče prišel v družbi žene Bijou Phillips. Foto: AP
Danny Masterson maja letos, ko je na sodišče prišel v družbi žene Bijou Phillips. Foto: AP

Mastersona so s sodišča odpeljali vklenjenega. Grozi mu do 30 let zapora. V sodni dvorani je bila tudi igralčeva žena, manekenka Bijou Phillips, ki je po razsodbi planila v jok.

47-letnega Mastersona so posilstva obtožile tri ženske, vse pripadnice Scientološke cerkve. Vse so dejale, da jih je spolno napadel na svojem domu v Hollywoodu. Primeri segajo v čas med letoma 2001 in 2003.

Porota, v kateri je bilo sedem žensk in pet moških, je odločila, da je Masterson kriv v dveh primerih, v enem pa niso mogli doseči razsodbe. Ena izmed žrtev je po koncu sojenja dejala: "Občutim vsa mogoča čustva, od olajšanja in izčrpanosti do moči in žalosti."

To je bilo drugo sojenje proti Mastersonu, porota se v prvem primeru decembra lani o krivdi ni mogla odločiti, zato je bil sodni postopek razveljavljen, piše BBC. Na tokratnem sojenju pa je sodnik tožilcem dovolil predstaviti nove dokaze.

Junaki serije Oh, ta sedemdeseta. Foto: IMDb
Junaki serije Oh, ta sedemdeseta. Foto: IMDb

Masterson je bil sicer prvič posilstva obtožen leta 2017, ko je bilo gibanje #MeToo na vrhuncu. Takrat je dejal, da se mu v takšnih okoliščinah zdi, "da si obsojen že, ko te nekdo nečesa obtoži". Obtožnica je bila napisana po triletni preiskavi losangeleške policije.

Vloga Scientološke cerkve

V času napadov so bili tako Masterson kot vse njegove žrtve člani Scientološke cerkve. Tožilci so med sojenjem večkrat poudarili, da je Cerkev pomagala prikriti omenjene napade, saj so tožnice pričale, da so jim v Cerkvi svetovali, naj posilstva ne prijavijo policiji, ampak da naj zaupajo "internemu pravosodnemu sistemu v Cerkvi". Po navedbah tožilstva so predstavniki Cerkve eni izmed žensk rekli, da jo bodo izključili iz Cerkve, če ne bo podpisala sporazuma o nerazkrivanju podatkov in sprejela plačila 400.000 dolarjev.

Vodstvo Scientološke cerkve te obtožbe zavrača.

Oh, ta sedemdeseta so ostala vrhunec njegove kariere

Danny Masterson je zaslovel z upodobitvijo Stevena Hyda v priljubljeni seriji Oh, ta sedemdeseta. Nanizanko, v kateri so nastopali tudi Ashton Kutcher, Mila Kunis in Topher Grace, so snemali med letoma 1998 in 2006. Pozneje je med drugim z Ashtonom Kutcherjem igral v Netflixovi seriji The Ranch, in sicer prav v času, ko je losangeleška policija razkrila, da ga preiskuje.