Laura Bassi v zalivu Whales. Foto: Reuters
Laura Bassi v zalivu Whales. Foto: Reuters

Italijanski nacionalni inštitut za oceanografijo in uporabno geofiziko je v torek sporočil, da je ledolomilec dosegel koordinate 78° 44.280’ S v zalivu Whales v Rossovem morju. Plovbo je omogočilo neobičajno pomanjkanje ledu na tem območju.

"Vesel sem, da sem postavil rekord, hkrati pa sem žalosten, ko vidim, da se stvari tukaj na Antarktiki in v svetu na splošno res spreminjajo," je za italijansko tiskovno agencijo ANSA povedal kapitan ladje Franco Sedmak.

Satelitska analiza je lani pokazala, da se od obalnih ledenikov Antarktike ledene gore lomijo hitreje, kot jih lahko narava obnovi.

Leta 2017 kapitanu z drugo raziskovalno ladjo ni uspelo prodreti tako daleč, saj so naleteli na neprebojen led. "Nisem si mislil, da se bo led po nekaj letih tako stajal, da bomo lahko šli tako daleč na jug, k čemur pa je pripomoglo tudi nekaj pritiskanja in nekoliko drznosti," je še povedal Sedmak.

V vodi veliko alg, ličink in ribjih mladičev

Raziskovalci iz ladje Laura Bassi so v morju vzeli vzorce za preučevanje rib in se spustili do globine 216 metrov, da bi bolje razumeli morske tokove.

Začetna analiza je pokazala, da je voda ostala izjemno hladna, vsebuje pa veliko enoceličnih alg ter visoko gostoto ličink in mladičev ribjih vrst, pri čemer so nekatere sorte redko opažene v Rossovem morju.

Ladja bo zamenjala raziskovalce

Potovanje ledolomilca se je začelo 17. novembra, ko je zapustil Trst in se odpravil v Raveno, kjer so vkrcali osebje in materiale ter se odpravili proti Novi Zelandiji, ki so jo dosegli v 40 dneh, poroča Primorski dnevnik.

5. januarja je Laura Bassi zapustila pristanišče v Lytteltonu in se odpravila proti Rossovemu morju. 4. februarja pa se bo ladja ustavila na postaji Mario Zucchelli na Antarktiki, kjer bodo zamenjali osebje in raziskovalce, ki bodo 7. februarja nadaljevali raziskovanje Antarktike.

Tržaški kapitan Franco Sedmak na Antarktiki zaplul najjužneje do zdaj