V skledice nalijemo omako in jih primerno okrasimo ter postrežemo. Posujemo z narezanimi zelenimi lističi mlade čebule. Foto: Dobro jutro
V skledice nalijemo omako in jih primerno okrasimo ter postrežemo. Posujemo z narezanimi zelenimi lističi mlade čebule. Foto: Dobro jutro

... 2 jajci, 1 dl mleka, nekaj svežih lističev žajblja, malo soli in popra, malo olivnega olja.

Sestavine za preliv: malo olivnega olja, malo nasekljane šalotke, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 jedilno žlico škrobne moke, 2,5 dl kisle smetane, malo narezanih zelenih delov mlade čebule, malo soli in popra.

Na malo olivnega olja na hitro popražimo česen, dodamo gobice in jih dušimo vsaj 5 minut. Dodamo narezano čebulo, sol, poper in ponovno dušimo dokler ne izpari vsa tekočina. Dodamo mleto papriko, nasekljan žajbelj ter jajca, ki naj zakrknejo. Po potrebi še začinimo in dodamo nasekljan peteršilj. Nadev ohladimo.

Liste vlečenega testa naložimo eden na drugega in izrežemo (z npr. obodom za krofe) kroge. Vse kroge premažemo z vodo. Na sredino vsakega kroga damo žličko nadeva in vse pokrijemo z drugim krogom. Robove močno stisnemo. Obod kroga ponovno namažemo z vodo in s prsti oblikujemo skledico tako, da "plisiramo" rob in ga sproti zlepljamo.

Testene skledice naložimo v ponev, ki ima prevleko proti sprijemanju. Dolijemo do skoraj polovice skledic vodo in segrejemo do vrenja. Pokrito pustimo vreti dokler voda na izpari. Tukaj skledic ne premikamo. Dodamo olivno olje in jih zapečemo. Dobile bodo hrustljavo dno in sedaj jih lahko prenesemo na servirni krožnik.

Več receptov na: Dobrojutro.rtvslo.si

V vdolbinice enostavno naložimo kislo smetano in postrežemo kot "finger food". Ali pripravimo toplo omako: na olivnem olju ponovno na hitro popražimo česen, dodamo šalotko in prepražimo. Dodamo žlico škrobne moke, podušimo in zalijemo z vinom ter dobro prevremo. Dodamo premešani kislo smetani in ponovno prevremo. Gostoto omake uravnavamo z vodo.

V skledice nalijemo omako in jih primerno okrasimo ter postrežemo. Posujemo z narezanimi zelenimi lističi mlade čebule.