Med predstavljenimi vini je nedvomno lahko vsak našel nekaj zase. Foto: MMC RTV SLO
Med predstavljenimi vini je nedvomno lahko vsak našel nekaj zase. Foto: MMC RTV SLO
Celjski chef Borut Jovan med pripravo granulate. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Štefelin se je odločil za jesetra. Foto: MMC RTV SLO
Bratovž in Bratovž mlajši med pripravo. Foto: MMC RTV SLO
Bratovževi potočni raki na pastinakovem pireju. Foto: MMC RTV SLO
Igor Jagodic s smučem in koromačem. Foto: MMC RTV SLO
Nagrajen Štokljev mladi roze je izvrsten. Foto: MMC RTV SLO

Kar nekaj predstavljenih vinarjev nam je namreč na vprašanje, kje lahko njihovo (nagrajeno!) vino kupimo, odgovorilo, da je edina možnost, da se ustavimo pri njih ali pa pri kakem od gostincev. Festival vin je tako morda res bolj namenjen industriji kot pa "navadnim smrtnikom", a se ga nedvomno izplača obiskati, saj boste malokje lahko tako svobodno poskusili najboljše žlahtne kapljice pri nas.
Vino je v Grand hotelu Union tudi letos resnično teklo v potokih in po dveh dneh je že marsikdo prav nič po gosposko po športno navijal na kaki kulinarični delavnici, ki je potekala vzporedno na šestem Festivalu kulinarike.
"Dajmo, Jezeršek!" je tako zagreto skandiral neki navijač med pripravo ribje obare Dvora Jezeršek. Luka Jezeršek se ni pustil kaj dosti motiti in je zgolj z opazko, češ da se je nekdo predolgo zadržal na vinskem festivalu, nadaljeval svojo predstavitev zelenjavno-ribje klasike iz Hafnerjeve kuharice Ta dobra stara kuha, ki ji je dodal še koruzne žgance. Po lanski divjačini je bila tema letošnjih predstav v Gledališču okusov "Sladkovodne ribe (pa ne nujno postrvi)". In šesterica, ki je kuhala čez dva dneva, je dokazala, da se da s krapi, ščukami, ostriži, jesetri, potočnimi raki, sulcem in, da, tudi s postrvjo, pripraviti precej bolj inovativne jedi od klasičnega popečenega fileja.

Tako se je Uroš Štefelin (Vila Podvin, Mošnje), mojster slovenskih jedi, pripravljenih na moderen način, predstavil z jesetrom, ki ga je napolnil s krompirjem, kuhanim v smetani in česnu. Zraven je postregel variacijo krvavice s tepkami in jabolki, vse skupaj pa povzdignil na višjo raven s postrvjimi ikrami. "Moj moto je uporabljati lokalne slovenske surovine - ampak stara slovenska kuhinja pri sodobnem življenjskem slogu ne more skozi, zato jo je treba prilagoditi današnjemu času," razlaga Štefelin.
Gorenjski kuharski mojster želi slovensko kulinariko predstaviti tako Slovencem kot tujcem in jim pokazati, da smo lahko inovativni ter da znamo uporabljati in kupovati svoje surovine.
Mladi upi in prekaljeni mački
Sledil je največji mladi štajerski kulinarični up, izjemno nadarjeni Borut Jovan, ki je letos zapustil hotelsko nedrje Livade Prestige in šel na svoje. Z decembrom tako v Novem Celju odpira lastno restavracijo Galerija okusov, ki bo vsekakor dobrodošel dodatek na precej osiromašenem celjskem kulinaričnem področju. Tudi Jovan, ki ustvarja pod motom "od vil do vilic", pravi, da se morajo slovenski kuharski mojstri zavedati, od kod prihajajo
.
Zato sam uporablja predvsem lokalne surovine, pri čemer mu gre, seveda, na roko, da je poročen s hčerko lastnika ene večjih vrtnarij v tistem koncu. Jovan tako pri svojih kreacijah uporablja obilico raznolikih svežih zelišč, ki jih je bogato vključil v svoj smučev tatarec, zavit v paradižnikov žele in obogaten z oljem citronske verbene. Še malo atraktivne dimne čarovnije pri granulati iz kozjega mleka in dobimo nedvomno najmodernejša jed vseh delavnic.
Izjemno razdelan krožnik je imel Martin Blejec, vodja kuhinje v Grand Hotelu Union, ki je svojega sulca postregel s cvetačnim pirejem, kraljevo rakovico, pesino espumo in pikantnim šalotkino-kaprinim vinaigrettom. Zraven so postregli tudi eno zanimivejših vin obeh večerov, Prusov (Bela krajina) Beli trio - cuvée iz rumenega muškata, traminca in sauvignona.
Kar se tiče sofisticiranosti, je šlo za boj med Igorjem Jagodicem (Strelec, Ljubljana) in Janezom Bratovžem (JB, Ljubljana). Jagodic je svoj krožnik zasnoval na posrečeni kombinaciji smuča in koromača. Ribo je uporabil v obliki fileja, spenjene ribje omake in pečenice, medtem ko je gomolj koromača na zlato mariniral, del ga je uporabil za pire, zelenje pa za koromačevo olje.
Bratovž - tokrat prvič v tandemu s sinom Tomažem - je po drugi strani kot edini namesto ribe raje posegel po potočnih rakih, ki jih je postregel na pastinakovem pireju, ki ga je obdal s tremi vrstami omak: rdeča pesa in jabolko, zeliščna in majonezo iz sipinega črnila.
Krompirjeve jedi na žlico
Festival kulinarike so poleg predstav v "Gledališču okusov" sestavljali tudi razstavljavci, ki so letos predstavili svoje videnje krompirjevih jedi. Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje, Grand hotel Union, Gostilna Bajc in Gostilna Bistra sta pripravili vse od klasičnih ričetov in pohorskih loncev, do malce bolj domiselnih krompirjevih kapučinov in krompirjeve kreme z meto in cimetom.
In letošnji zmagovalec je ...
Seveda pa je bil več prostora in pozornosti vseeno deležen Festival vina, na katerem se je predstavilo okoli 80 slovenskih in tujih vinarjev, ob tem pa so potekale še vinske delavnice - dr. Maria Louisa Tonielli je vodila delavnico trženja senzorike vina, sommelierka Mira Šemič delavnico penin, enolog Darinko Ribolica delavnico rebule, ena največjih evropskih poznavalk vina, Caroline Gilby, "Master of Wine", se je posvetila vinom jugovzhodne Evrope, s poudarkom na uspehu slovenskih vin v Veliki Britaniji, posebna delavnica pa je bila tudi tista na temo najvišje ocenjenih vin festivalskega ocenjevanja.

Najboljša vina so sicer kot vsako leto izbrali že pred začetkom festivala. Prvake so izbrali v petih kategorijah. Med mladimi vini je slavil Pullus sauvignon 2013 iz Ptujske kleti, sledita Ferjančičev chardonnay (Vipavska dolina) in Štokljev rose (Vipavska dolina).

Najboljše peneče vino je Zlata radgonska penina, najboljše predikatno vino pa Mavretičev suhi jagodni izbor sauvignona 2006 (Bela krajina). Med belimi suhimi vini je zlato medaljo odnesel Barovo white 2010 iz makedonske kleti Tikveš, sledita Steyer Mark cuvee Belo 2010 (Steyer vina) in še eno makedonsko belo, Stobi Chardonnay barrique 2012.
Najboljše rdeče vino, ki je tudi skupni zmagovalec festivalskega ocenjevanja, je vranac Imperator 2011 iz makedonske kleti Bovin, sledita pa Merlot Single Vineyard Reserve 2010 in Ten Barrels Cabernet Sauvignon Reserve 2009 (oba Chateau Kamnik, Makedonija).