Blisky. Foto: Kmetija pr'Zink
Blisky. Foto: Kmetija pr'Zink

Blisky je maja na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij že tretje leto zapored dobil zlato priznanje, kar mu je prineslo tudi znak kakovosti. Letos je dobil celo najvišjo oceno med žganjarji, ob tem pa še priznanje za pšenično žganje, kar je v bistvu vodka.

Primožičeva žganja "lepo stečejo po grlu", vodki pa občasno doda še maline za atraktivno rožnato barvo, ki ugaja gostom kmetije pod Blegošem, med katerimi je veliko tudi tujcev. Ti so nad slovenskim viskijem navdušeni, dober je bil tudi odziv gostincev, od katerih nekateri gostom že strežejo blisky.

Od piva do viskija in vodke
Primožič se je pred 13 leti sprva podal v pivovarstvo in še vedno v ponudbi Kmetije pr' Zink najdemo domače kvasno pivo Gamsar. Leta 2005 je po nekaj porodnih krčih pivu dodal še domač viski iz rafiniranih in odležanih žitnih destilatov.

Da iz ječmenovega slada nastane viski, je potrebnih več mesecev, celo let - iz posušenega ječmena s segrevanjem najprej ustvari sladkor, nato vse skupaj precedi, sledi večmesečno alkoholno vrenje, dvojna destilacija in staranje - najmanj tri leta - v hrastovem sodu.

Primožič je svojo "ognjeno vodo" poimenoval blisky, ker je mislil, da je viski zaščiten, a je pozneje izvedel, da lahko brez težav izdeluješ viski po svojem receptu. Kljub temu bo ime ohranil in ga uporabljal tudi po tem, ko mu bo patentni urad njegov viski zaščitil.