Po božični večerji se je treba posladkati. Foto: Dobro jutro
Po božični večerji se je treba posladkati. Foto: Dobro jutro

... sok in lupinica polovice pomaranče, rum (po želji), četrt žličke kurkume za barvo.

Sestavine za nadev: 200 g marelične marmelade in sok ene limone, 3 žlice nasekljanega kandiranega ingverja in žlica kandirane pomarančne lupinice, malo kardamoma (po želji), mandljevi lističi.

V skledi zmešamo vse suhe sestavine. V mlačno mleko nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Močno premešamo, da se kvas popolnima razpusti in damo vzhajat na toplo za približno 10 minut.

V posebni posodi z električnim mešalnikom stepemo jajca in preostali sladkor do penastega. Dodamo olje, vaniljev strok, sok in lupinico polovice pomaranče ter rum. Ponovno stepamo vsaj nekaj minut.

V moki napravimo vdolbino in vanjo vlijemo kvasno mešanico. PPočasi stepamo in postopno dodajamo mešanico iz jajc in mleka. Stepamo vsaj 10 minut, dokler ne dobimo gladkega elastičnega testa, ki se je povezalo v kepo (uravnavamo z dodajanjem moke oz. mleka). Damo vzhajat na toplo za približno eno uro.

Za nadev vse sestavine dobro prevremo, da dobimo dovolj mazavo strukturo.
Testo razvaljamo. Nanj položimo modele v obliki kroga različnih velikosti. Kroge izrežemo. Nalagamo jih po velikosti drug na drugega in jih vmes vedno premažemo z nadevom.

Pečemo na 180°C približno 35 minut. Pečeno prelijemo z ostankom nadeva oz. s stopljeno marelično marmelado in posujemo z lističi mandljev. Pred serviranjem posujemo s sladkorjem v prahu.