Maximov vege burger z omleto iz bučk, papriko, mocarelo, jajcem in kumarami ter kamniški Mali Grad za pivsko spremljavo. Foto: Pivo & Burger Fest
Maximov vege burger z omleto iz bučk, papriko, mocarelo, jajcem in kumarami ter kamniški Mali Grad za pivsko spremljavo. Foto: Pivo & Burger Fest
JB-jev burger s tremi omakami in stebelno zeleno ter Sorbarini polovički - na eni strani angus, na drugi krškopoljec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Proti večeru, ko so temperature za odtenek, ampak res samo za odtenek padle, se je množica občutno povečala. Foto: Pivo & Burger Fest
Priprava surovin pri Smrekarjevem hramu. Foto: Pivo & Burger Fest
Dobrodošla osvežitev. Foto: Pivo & Burger Fest
Priprava Asovih preverjeno odličnih burgerjev - Western Cheesa in Bossa. Foto: As Aperitivo
Od ponudnikov piva se je predstavljalo tudi kar nekaj pivotek s širokim naborom uvoženih piv. Foto: Pivo & Burger Fest

A sodelujoči - 24 ponudnikov burgerjev in 22 ponudnikov (večinoma craft) piva - so tudi za žgočimi, razbeljenimi žari kazali obilico entuziazma, s katerim so na svoje stojnice vabili turiste in peščico Ljubljančanov, ki niso pobegnili na morje. Množica je bila tudi zato čez dan povsem obvladljiva, tako da je bil strah, da bi se ponovil manjši debakel z lanske premierne izvedbe, ko so se vrste vile skoraj do matične izpostave Hot Horsa v Šiški, odveč.

Organizatorji so tudi elegantno rešili težavo porazporeditve ponudnikov, nad katero so se pritoževali zlasti pivovarji, in te postavili na osrednjo linijo, žar mojstre pa na oba obronka. Ker tovrstni festivali že dolgo niso več ekvivalent vaške veselice, kjer se uspeh meri v hektolitrih stočenega (poceni) piva, ampak gre - vsaj za male pivovarje - predvsem za predstavitev novih linij in zvarkov, so iz pivovarn po vsej Sloveniji (pa tudi onkraj nje) na Pogačarjev trg poslali najbolj sveže poletne ale in ipe, s katerimi so dokazovali, da smo tudi pri nas končno začeli pridno slediti tujim smernicam craft pivovarstva.

Poletna piva za vroče dni
Pri Peliconu, kjer v zadnjih letih le stežka sledijo povpraševanju, so tako premierno predstavili "Yes Boss!", lahkotno in s sadnimi notami prežeto "šefovsko" pivo, ob njem pa se je točil še poletni Summer Ale, in zdaj že klasiko mladih ajdovskih pivovarjev, ipo 3rd Pill. Premierno so točili tudi pri Reservoir Dogsu - njihov poletni "Conqueror", t. i. session ale (pivo zgornjega vretja z manj alkohola), je lepo zaokrožil apokaliptično tetralogijo novogoriških pivovarjev, katerih "Starvation" je trenutno prvouvrščeno slovensko pivo na RateBeeru.


Ponudniki piva:
Beeryard, Bevog Brewery, San Nicolo’, Dr. Orel, Gama trgovina, Human Fish Brewery, Kabinet Brewery, KurBier, Maister Brewery, Patrick’s Irish Pub, Pivarna, Pivnica Paviljon, Pivoteka Za popen't, Adam Ravbar, Kratochwill, Pivovarna Mali Grad, Pelicon, Union, Varissh, Reservoir Dogs, Stiegl, Pivoljub.

Pri vrhniškem Human Fishu je šel v promet njihov WittyFish, pšenično pivo s pomarančno lupino in koriandrom, ki so mu fantje za potrebe večje osvežitve dodali rezino limone, medtem ko si se pri Adamu Ravbarju lahko osvežil z njihovim domačim nefiltriranim svetlim lagerjem. Od gostujočih pivovarjev so svoje adute med drugim predstavljali nepogrešljivi Belgijci, Čehi in Britanci, ob njih pa še srbski gostje s Kabinetom in Hrvati z Zmajsko pivovarno.

Angusi in krškopoljci
Med vklopljenimi ventilatorji in dobrodošlimi napadi pivovarjev s plastičnimi pištolicami z vodo smo le priromali do ponudnikov burgerjev, se v širokem loku ognili tistim, ki so kričali za nami, da imajo "garantirano najboljše od vseh", vmes pojasnjevali francoskim backpackerjem, kaj za vraga pomeni "I love Siska" na majicah fantov iz Dobre vile, in končali pri novincih na festivalu, Sorbari.


Ponudniki burgerjev:
Bazilika Bistro, Cube Burger, Fany & Mary, FNX Caffe & Bistro, Gostilna in pivnica Stari pisker, Hot’Horse, Hood Burger, JB restavracija, Kaval Group, Kavarna Tiskarna, Organic Garden, Pivohram Golar, Pizzerija Dobra Vila, Pr' Brvi, Restavracija Argentino, Restavracija As Aperitivo, Restavracija Maxim, Gostilna Špengl, Restavracija Žajfa, Smrekarjev hram, Sorbara Steak House, Tokyo Piknik, Top Chef, 7 Burger.

Sorbara Steak House se sicer, kot pove že ime, specializira za konkretnejše mesovje (beri: lepo uležane ameriške steake), a tudi njihovi burgerji so se izkazali kot zadetek v polno. Ravno prav veliki, da niso videti kot degustacijski grižljajček, ne pa tudi kot meseni orjak, ki s kvantiteto kompenzira kakovost, in dovolj izvirni, da izstopajo v poplavi klasičnih pleskavic s paradižnikom in solato. S sezamom posuto bombetko izdajajo v dveh različicah - prvo s 100-odstotno govedino black angus, karamelizirano čebulo, hišno bbq omako, mlado špinačo, sirom in poširanim prepeličjim jajcem, drugo z 18 ur prekajenim krškopoljskim pujskom.

Krškopoljec, avtohtona slovenska pasma prašiča, je bil zvezda tudi burgerja Smrekarjevega hrama, medtem ko so pri Tokyo Pikniku ponovno stregli svojo preverjeno uspešnico azijskega pridiha - teriyaki burger s piščancem, omleto, kumarami, korenjem, pivsko repo, omako teriyaki in prelivom yuzu, ob njej pa še bolj klasični burger s 100-odstotno govedino, berivko, ementalcem, peso in omako.

Burgermanija še traja
"Ta burger je bil surov," z namrgodenim obrazom vodji pri As Aperitivu pod nos pomoli nezadovoljna stranka, očitno še nepoučena o mesnih smernicah. Prav Asovi burgerji so sicer tisti, ki se vedno znova izkažejo za presežek na festivalu, ki združuje tako vrhunske restavracije tipa As, Maxim in JB kot tudi tiste malce manj prominentne različice hitre prehrane.

Pri Asu so burgermanijo, ki je Slovence ponovno zajela malce z zamikom, zaznali že pred časom, zato prav njegovemu visočanstvu burgerju posvečajo svojo najnovejšo izpostavo, Pop's Place, ki se v kratkem odpira na Cankarjevem nabrežju, v njem pa bodo stregli gurmanske burgerje in craft piva. Na festivalu smo sicer lahko izbirali med dvema v isti meri izvrstnima kandidatoma za burger dneva - "Western Cheese burger" je 30 dni uležani govedini dodal zorjeni čedar, ocvrte čebulne obročke in pikantno omako, medtem ko njihova klasika, "the Boss", ob prav tako lepo zorjeni govedini združuje še čebulno marmelado z bourbonom, plemeniti sir stilton in tartufovo česnovo majonezo.

Na tisti točki smo bili že tako prekajeni od dima in tako obliti s potom, da smo morali degustacijo vegeizdaj z bučkami in čičeriko, za katere so poskrbeli pri Maximu, Organic Gardnu in Baziliki, prepustiti kolegom rastlinojedcem in si samo še na koledarju označiti 17. in 18. oktober, ko bo v malce prijetnejših temperaturah potekala še zadnja, tretja letošnja izdaja Pivo & Burger festa.