Domači njoki s paradižnikovo omako. Foto: Dobro jutro
Domači njoki s paradižnikovo omako. Foto: Dobro jutro

Krompir kuhamo v olupku, postavimo ga v hladno vodo, ki jo predhodno tudi nekoliko solimo. Krompir kuhamo približno 25‒30 minut do mehkega.

Krompir nekoliko ohladimo in olupimo. Nato krompir pretlačimo z vilicami ali uporabimo pasirnik.

Krompir si postavimo na kup, najbolje na leseno desko ali pult. Na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo jajce in sol. Nato postopoma dodajamo moko. Testo gnetemo toliko časa, da dobimo lepo kepo testa. Razvaljamo in oblikujemo svaljke. Kuhamo jih v slanem kropu, kuhani pa so takrat, ko priplavajo na površje. Odcedimo in postrežemo s pripravljeno omako.

Recept za paradižnikovo omako
Sestavine: strok česna, olivno olje, sveža bazilika, paradižnikova mezga s koščki, sol, poper.

V lonec damo žlico olivnega olja in popražimo strok česna. Prelijemo s paradižnikovo mezgo in dodamo baziliko. Kuhamo približno 10‒15 minut, da se omaka zgosti. Na koncu dodamo še sol in poper.

Kuhamo: recepti s krompirjem