Sendviča z nastrganim mesovjem v izvedbi Kralja žara. Foto: Odprta kuhna
Sendviča z nastrganim mesovjem v izvedbi Kralja žara. Foto: Odprta kuhna
Na zdravje v novo sezono! Foto: Odprta kuhna
Valter Kramar iz Hiše Franko. Foto: Odprta kuhna
Mlečna štručka Galerije okusov iz Petrovč. Foto: Odprta kuhna
Janez Bratovž iz ljubljanske restavracije JB. Foto: Odprta kuhna
Organizatorji kljub gneči ne razmišljajo o premiku Odprte kuhne drugam, saj so prav s tem projektom oživili Pogačarjev trg. Foto: Odprta kuhna
Odprta kuhna je že tradicionalno petovo zbirališče domčainov in turistov. Foto: Odprta kuhna
Odprta kuhna spet vabi

Ne glede na to, da nekateri zdaj že tradicionalni petkov kulinarični dogodek odpravljajo kot "ljubljansko hipsterijado" in kraj, kamor se greš pokazat s kozarcem huga v rokah, dejstvo je, da je Odprta kuhna upravičila nagrado sejalca za najbolj inovativen slovenski turistični produkt zadnjih dveh let, ki ga je prejela leta 2014.


Ponudniki četrte sezone Odprte kuhne:

Abi Falafel, Argentino Steakhouse, Barbarella, Bazilika bistro, Burrito Loco, Café Romeo, Dežela okusov Pub & Grill, Dnevni bar pr`Mrtinet, Dvor Jezeršek, eVino, Experiment; No Art = No Fun, Galerija okusov, Čad, Gostilna in pivnica Stari pisker, Gostilna Lovski dom, Mihovec, Gostilna Na gradu, Gostilna pr' Matičku, Gostilna pri Danilu, Pri Kuklju, Pri Mari, Pri Škrubiju, Repnik, Tomi, Gostinstvo in catering Koren, Gostišče Grič, Grad Otočec, Green republic, Hiša Franko, Hiša Raduha, Hiša turške kulinarike Yildiz Han, Hood Burger, Namasté, J&B vinoteka, JB, Kavarna Union, Kavarna Zvezda, Kralj žara, La Caja China, Libanonske meze in drugi užitki, Lizin vrt, Mala kmetija, Miramar, Organic Garden, Oštarija Dolenjske Toplice, Ošterija Debeluh, Penine Istenič, Perzijska kuhinja, Plata – Naberi okuse, Pop's Place, Boheja, Brioni, diVino, Jožef, Kaiser, Kitajski vrt, Pavus, Pri levu, Primorka, Shambala, Skipass, Strelec, Skuhna, Slon 1552, Smrekarjev hram, Taverna Tatjana, Thai Inn Pub, Tokyo Piknik, Unionski vrt, Vander Urbani Resort, Vila Herberstein in Vinoteka Movia.

Pogačarjev trg je zahvaljujoč projektu, za katerim stojita Izraelec Lior Kochavy in njegova slovenska soproga Alma Mujezinović, postal središče dogajanja petkovih dni v prestolnici, eklektične vonjave pristne slovenske, kitajske, libanonske, srbske in ameriške kuhinje se vijejo vse do Prešerca, ponudniki pa le težko sledijo vsem naročilom.

Od Franka do Vandra
In tudi na prvi dan nove sezone ni bilo nič drugače - čeprav so se nekateri (s politične desnice) obregnili ob dejstvo, da se na dan Kristusovega križanja vrti odojke pred Stolnico. Odprta kuhna je bila postu in vetru navkljub nabito polna. Vse skupaj se je začelo že ob 10. uri, po novem urniku pa bo letos poleti in jeseni odprta vse do 23. ure (sicer pa do 21. ure).

Kot običajno so na otvoritvi svoje stojnice postavila skoraj vsa zveneča imena domače vrhunske kulinarike - JB, Hiša Franko, Strelec, Vander, Pri Danilu, Galerija okusov, Vila Herberstein ... Ni nujno, da boste vse ujeli tudi na ostale petke do novembra, a mnogi chefi se trudijo približati tudi s podobnimi ljudskimi dogodki.

Pri kobariški Hiši Franko nam je tako pater familias Valter Kramar, ki je ob tej priložnosti kuhal brodet in friko, točil pa Slavčkovo penino Viktorijo in bratov tokaj, zatrdil, da bodo oni na Pogačarjevem trgu vsak petek. Vsi tisti, ki prisegate na kuhinjo Ane Roš in Frankov izjemni rostbif, ste torej lahko pomirjeni.

Od arabskih pic do pečenih bedrc
Tu so tudi gostišče Grič z enim bolj nadarjenih mladih kuharjev pri nas Luko Koširjem (lani je navduševal s svojo staro kravo in postrvjim sašimijem), Hiša Raduha, izjemno mesovje Kralja žara, pa bojda najboljši burgerji tostran Atlantika Pop's Placea, dolenjski as Ošterija Debeluh, štajerski graščak Marko Pavčnik s Pavusom, gorenjski prvak divjačine Matjaž Erzar s svojo Gostilno Pr' Matičku in ambiciozni portoroški podmladek Gostilne Tomi.

Ponudnikov bo to sezono skupno več kot 70, ponudba pa izjemno raznolika, kar je dokazal že današnji sprehod med stojnicami - Libanonske meze so ponujale arabsko pico, Shambala svoj suši s kozicami, Gostilna pri Mari pa krepko slovensko jedačo v obliki svinjskih rebrc v vinu z medom, vampe, joto, praženi krompir in ocvrta piščančja bedrca. Pri eVinu so točili gin-tonik, pri Movii svoje adute Aleša Kristančiča, pri Vandru pa so ostali zvesti svojemu francoskemu chefu Benjaminu Launayju in točili šampanjec z ostrigami iz Bretanje.

Romeo je na debelo mazal palačinke, pri Tomiju so polenovko združili z ovčjim sirom, ješprenjevo solato in čemaževo omako, vonj Balkana pa nas je nato prepojil ob mimohodu Čada. Prvič se je na Pogačarju predstavila Primorka iz Strunjana, ki je stregla Fondino klasiko - pred jedcem pripravljen karpačo svežega brancina ("Včeraj ulovljen, danes postreženi!") s pikantnim oljčnim oljem, solnim cvetom, agrumi in granatnim jabolkom. Preprosto, a učinkovito.

Približanje ljudstvu
Na svoj račun so prišli tako feni burgerjev (Hood Burger, Pop's Place) kot vegetarijanci (Bazilika, Organic Garden ...), ljubitelji eksotike, hitre hrane in vrhunskih restavracij. Slednje so za potrebe stojnic in uličnega koncepta improvizirale z malce bolj prizemljenimi, enostavnejšimi krožniki, s katerimi pa so kljub temu dokazale, zakaj so v vrhu.

Gostilna pri Danilu je stregla loško mešto s tartufi, Igor Jagodic (Strelec) je pripravil sofisticirano polento, Frankov brodet je bila bogata, slastna in krepka ribja poslastica s koščki surovih rib in prepraženih školjk ter polento, JB je nudil skutne štruklje z drobnjakom in fižol z račjimi prsmi, Vander pa je ob hedonistični kombinaciji ostriga-šampanjec ponudil še hobotnico v solati in italijanski spritz rosatto.

Domiselno poulično hrano so pripravili tudi v štajerski Galeriji okusov (mojster Borut Jovan), kjer so mlečno štručko napolnili s pujsom, kimčijem, ocvrto čebulo in solato, medtem ko so se v podobne vode spustili tudi pri burgerskih mojstrih Pop's Placeu (ekipa Raspopović-Yurkovich), kjer so stregli dve vrsti hot dogov - obrtniškega newyorškega (prekajen goveji hot dog, v portovcu dušeno kislo zelje, čebulna marmelada) in bolj eksotičnega jagnječjega z azijsko zeljno solato, salso iz mete in koriandra ter tahinijem s pečenim česnom.

Prihaja tudi v Koper in Celje
Meseni so bili tudi pri Kralju žara (sendvič s pulled beefom ali pulled porkom in golaž iz črnega angusa) in celo Andrej Kuhar, edini Slovenec, ki si je kdaj priboril Michelinovo zvezdico (a v Nemčiji), se je vrgel v ameriško poulično hrano - stojnica Vile Herberstein, kjer dela Kuhar po odhodu iz Maxima, je namreč ponujala fižol s temnim pivom in slanino, domačo BBQ-omako, meso, jogurt s čilijem in solatko.

Odprta kuhna bo na Pogačarjevem trgu odprta vsak petek (če bo vreme dopuščalo) med 10. in 21. uro (v poznih pomladnih in poletnih mesecih pa do 23. ure), aprila se vrača tudi v Celje. Tako bo v soboto, 16. aprila, med 10. in 20. uro ponovno zadišalo na Savinovi ulici in Mestni tržnici Celje, v torek, 26. aprila, pa bo Odprta kuhna prvič letos obiskala slovensko obalo. S stojnic bo dišalo na Carpacciovem trgu v Kopru med 11. in 21. uro.

Sicer pa organizatorji Odprte kuhne stojijo še za enim izjemno uspešnim sorodnim projektom - Pivo & burger festom, ki je premierno startal oktobra 2014. Letos se vrača že na vikend 9. in 10. aprila, do jeseni pa sledita še dve reprizi.

Odprta kuhna spet vabi