Istra in Kvarner sta kulinarično močna tudi zaradi nekaterih res izjemnih sestavin, od kvarnerskih škampov do istrskega oljčnega olja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Istra in Kvarner sta kulinarično močna tudi zaradi nekaterih res izjemnih sestavin, od kvarnerskih škampov do istrskega oljčnega olja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
(Hrvaška) Istra je dobila svoj prvi tiskani vodič. Foto: Michelin
Ena od restavracij z Michelinovim priporočilom: Batelina v Banjolah pri Puli, znana po svojih izjemnih ribjih jedeh. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ali istrska kulinarična scena resnično stagnira? Lahko bi rekli, da. Inovacij je malo, mnogi pa živijo na račun stare slave. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ironično pa je, da dolgoletni šef istrskega turizma, ki si je velik del svojega staža prizadeval prav za prihod Michelina na Hrvaško, meni, da istrska gastronomija stagnira, restavracijska scena pa da je, razen redkih izjem, zastarela.

"Zdi se mi, da ni novih idej, novih protokolov, novih modelov komunikacije, in to že od leta 2010. Istrska restavracijska scena je v pospešeni stagnaciji," meni glavni promotor istrske gastronomije. 2010 je bilo leto, ko je Hrvaška zašla v veliko gospodarsko krizo, zaradi katere je bilo kar nekaj najambicioznejših hrvaških restavracij prisiljenih zapreti svoja vrata. In posledice se čutijo še danes.

Kot piše vodilni hrvaški kulinarični portal Klub Plave Kamenice: "V času, ko je preživetje edina ambicija skoraj vseh gostincev (istočasno pa je glavna ambicija gostov, da se čim manj porabi), ne moremo pričakovati še ambiciozne, zares vrhunske kulinarike. V času boja za preživetje ne moremo pričakovati novega podmladka izobraženih in inovativnih chefov. Kar je skupaj s podvojenim davkom na restavracije pripeljalo do današnjega stanja. Zato niti v naslednjih nekaj letih od istrske gastronomije ne moremo pričakovati, da na čelu vleče hrvaško restavracijsko industrijo, kot je to počela v prvem desetletju novega stoletja."

Da o ravni obalnih restavracij pod vodstvom Albancev in s ponudbo zamrznjenih patagonskih lignjev in tajskih rakcev v najbolj turistično obleganih letoviščih sploh ne govorimo.

Presenetljiv vodič
Novica, da je Hrvaška postala zadnja država s čislanim rdečim vodičem, je udarila kot strela z jasnega v začetku leta, ko je Michelin za naše južne sosede izdal - sploh prvič - digitalni vodič. Sedem mesecev kasneje so zdaj postregli še s tiskano izdajo za Istro. Zakaj samo za Istro? Verjetno gre razloge iskati v tem, da Michelinovi ocenjevalci kaj dosti onkraj istrskih meja sploh stopili niso.

Tako so eno (in edino) zvezdico podelili rovinjski restavraciji Monte, priporočili pa še 34 restavracij in gostiln, od katerih jih je tretjina v Istri. Že Kvarner z restavracijami, kot so Plavi podrum, Johnson in Bevanda, je bil očitno za njih predaleč, kaj šele Dalmacija (razen Dubrovnika), kjer je v Šibeniku nedvomno najboljša hrvaška restavracija zadnjih let - Pelegrini. Ta kulinarična institucija, v kateri lokalno in domiselno ustvarja Rudolf Štefan, si ni prislužila niti priporočila v novem vodiču. So pa si ga denimo restavracije, ki so se medtem že zaprle, ali pa take, ki jim hrvaški recenzenti ne bi namenili niti vrstice.

13 najboljših
A nazaj k istrskemu vodiču, ki so ga predstavili v konobi Morgan pri Brtonigli, in ki, tako kot vsi Michelinovi vodiči, sestoji iz rdečega dela z najboljšimi restavracijami in zelenega s turističnimi znamenitostmi, vrednimi ogleda.

Gre za standardni vodič, ki ga izdajajo za območja, vredna dodatne pozornosti zaradi svoje specifičnosti kulturne in kulinarične ponudbe. Pri Istri tako niso predstavili samo 13 restavracij, ki so se že februarja uvrstile v Michelinov spletni vodič, ampak so izpostavili tudi take specialitete, kot so tartufi, oljčno olje in vino.

In katera je trinajsterica, ki si je prislužila mesto v vodiču? Poleg že omenjenega Monteja so tu še Konoba Alla Beccaccia (Fažana), Batelina (Banjole), Konoba Čok, Damir & Ornella, Marina (vse Novigrad), Meneghetti (Bale), Konoba Morgan, San Rocco (obe Brtonigla), Pergola (Zambratija), Sv. Nikola (Poreč), Wine Vault (Monte Mulini Hotel, Rovinj) in ZIGANTE (Livade).

Ni posluha za kulinariko
Ivošević je ob tem poudaril, da je v pripravi nov vodnik za Hrvaško, ki bo izšel marca prihodnje leto in bo po njegovih besedah natančnejši, da pa je Hrvaška vseeno premajhen trg, da bi Michelin zanjo izdal "pravi", tiskani vodnik, navaja Siol. Vidi pa možnost v povezovanju s sosedi, v vodiču za regijo Alpe-Adria, kar je ideja, ki jo že nekaj let skušajo udejanjiti tudi nekateri slovenski gostinci in kulinarični promotorji.

Težava pa nastopi - kot smo že vajeni - da pristojne inštance nimajo največ posluha za promocijo kulinarike oz. to prepuščajo gostincem samim. Tudi kontakte koga in kam poklicati, da bi Michelin svoje ocenjevalce poslal k nam, so ustrezni posamezniki že posredovali pristojni turistični organizaciji pri nas, odziv pa je bil, pričakovano, medel.