Adria bo v Barceloni ustanovil ustvarjalni in raziskovalni center El Bulli. Foto: EPA
Adria bo v Barceloni ustanovil ustvarjalni in raziskovalni center El Bulli. Foto: EPA
Ferran Adria
O Adrii obstaja tudi več dokumentarcev. Foto: EPA

Adria je več let na odmaknjenem koščku Costa Brave severno od Barcelone vodil eno najbolj znanih restavracij na svetu, El Bulli, ki je bila kar petkrat razglašena za najboljšo na svetu. A ker si je zaželel novih izzivov, je julija leta 2011 El Bulli svoja vrata zaprl, s tem pa razočaral številne kulinarične navdušence, ki so želeli (in si tudi lahko privoščili) njegove mojstrovine.

El Bulli je namreč vsako leto dobil kar okoli milijon prošenj za rezervacijo, a za mizo se je lahko posedlo le 8.000 srečnežev.

Večerja za nekaj tisoč evrov
Adria zato želi dati še eno priložnost vsem, ki so ostali praznih rok oziroma želodcev. Postregel bo namreč natančno osmim izbrancem - dvema mizama za štiri ljudi, ki pa bodo zagotovo pravi petičneži. Aprila bo namreč dražbena hiša Sotheby's v Hongkongu in New Yorku ponudila v nakup večerjo z Adrio, izklicna cena zanjo pa bo 5.000 ameriških dolarjev (3.830 evrov). Pričakujejo ogromen naval. "To bo edinstvena izkušnja, preizkusiti hrano, ki jo bo osebno pripravil brez dvoma najbolj ustvarjalni kuharski šef na svetu," je dejal predstavnik hiše Jamie Ritchie.

Srečnežem bo 50-letni Adria postregel v bratovi restavraciji Tickets v Barceloni.

El Bulli bo na dražbi ponudil tudi svojo obsežno vinsko klet, kuharsko opremo in spominske predmete, zbrana sredstva pa bodo namenjena skladu El Bulli, gastronomski akademiji, ki bo vse sile usmerila v to, da kuhinjo Ferrana Adrie dvigne še na višjo raven. Ta akademija bo gostom vrata odprla prihodnje leto.

Prihaja tudi film
Španski kuhar je zaslovel kot "boter molekularne gastronomije", saj je v kuhinjo vpeljal nekatere nove postopke priprave jedi. Hollywood je o njem posnel tudi film, ki bo na spored prišel konece leta.