Jagodičev piščančji 'magnum' in špargljev sorbet. Foto: MMC RTV SLO
Jagodičev piščančji 'magnum' in špargljev sorbet. Foto: MMC RTV SLO
Razgled iz jedilnice Hotela Triglav. Foto: MMC RTV SLO
Direktorica Triglava Marcela Klofutar med prebiranjem Mencingerjevih recenzij. Foto: MMC RTV SLO
Štefelin, Volčič in Jagodic. Foto: MMC RTV SLO
Sommelier Triglava in vodja strežbe Damir Salkić. Foto: MMC RTV SLO
Štefelin je kot gostitelj poskrbel za glavno jed. Foto: MMC RTV SLO
Ščurkov izbor vin za večer. Foto: MMC RTV SLO

Sladoledna lučka piščanca in piščančjih jeter v piščančji koži, pršut divje svinje, postrv s hrustkom iz španskega choriza, telečji priželjc, muflonov hrbet. Pet jedi, pet različnih mesovij. Samo sladica je bila brez.
Za šestimi hodi (plus zaključnim pozdravom iz kuhinje) so stali Igor Jagodic (do nedavnega iz Vile Bled, zdaj pa ustvarja v Strelcu na Ljubljanskem gradu), Bine Volčič iz Gourmet restavracije Promenada na Bledu in gostitelj, Uroš Štefelin iz restavracije 1906 v blejskem hotelu Triglav.
Prikupni butični hotel z verjetno najlepšim razgledom na Bledu se je izkazal za popolno lokacijo sklepnega od treh večerov. 70, več mesecev vnaprej razprodanih mest in entuziastični vzkliki (po sedmih Ščurkovih vinih že precej okajene) publike "Še jesenski krog bi!" so dokazovali, da je projekt resnično zadetek v polno.
Nazaj k naravi
Sklepno dejanje je minilo v znamenju pomladi, ki je po (pre)dolgi zimi bogato navdihnila trojico. Od divje solate z gorenjskimi zelišči in zelmi, koprive ter muflona v smrekovih vršičkih, do omake z jerebiko, divjega hmelja, pehtrana in violic na sladici - krožniki so se vidno ozirali v naravo ter k lokalnim, svežim in sezonskim sestavinam. "Očitno se preveč družimo s Štefelinom," je na to pripomnil Volčič, ki sicer sam rad posega po bolj eksotičnih sestavinah, kot so črni sezam, wasabi in koriander.
Volčič je tisti kuhar, ki se je šefom na komercialni televiziji zdel najprimernejši za vodenje prvega slovenskega kuharskega resničnostnega šova. Je mlad, tetoviran, impulziven, divji. "Rokenrol" chef, mu tudi pravijo.
"Ko je prvi slovenski kuhar, ki je kdaj nosil Michelinovo zvezdico, zapuščal Bled, je vedel, koga želi za svojega naslednika. Ko je prvi slovenski kuhar, ki je diplomiral na kuharski šoli Cordon Bleu, zapuščal Pariz, je vedel, v kakšni restavraciji želi kuhati. Ko je Bine Volčič v Promenadi nasledil Andreja Kuharja, se mu je uresničilo to, kar je sen vsakega mladega, ambicioznega, izšolanega in talentiranega kuharja," je v svoji kritiki zapisal Nedelov recenzent Uroš Mencinger.
Oživljanje starih jedi in francoska šola
Štefelin si je sloves pridobil z oziranejm v preteklost in pripravo tradicionalnih, starih slovenskih jedi (tudi tistih iz Vodnikovih kuharskih bukev), ki jih je preoblekel v trendovsko, moderno preobleko. Ali, z besedami Mencingerja: "Uroš Štefelin, chef restavracije 1906, ima talent, da iz pozabljenih slovenskih jedi, ki so le še v spominu kakšne stare mame ali zaprašene bukve, ustvarja vrhunske jedi nove slovenske kuhinje, ki je tako tudi zaradi njegovega dela vedno bolj živahna in sveža!"
Jagodic pa se pri svojem delu in dovršenih krožnikih močno opira na klasično francosko tradicijo ("Da je dobro, potrebuješ maslo, smetano in olje!"), je pa za Strelca to svojo šolo kuhinje apliciral na stare, ljubljanske grajske jedi. Mencinger je bil več kot navdušen: "Kar je Bled izgubil, je Ljubljana pridobila. Kar je Kavalu še manjkalo, mu je Strelec dal. Kar chef zna, to velja, tu in tam. Chef, ki si je v Vili Bled naredil ime in ugled enega najboljših slovenskih kuharjev."
Pet od pet
Mencingerjeve recenzije na tem mestu navajamo tudi zato, ker 3 chefe ne povezuje samo Bled, ampak tudi to, da jim je Nedelo podelilo vseh pet možnih sončkov, kar uspe pri nas le redkemu. Kaj je na fantih takega, da si zaslužijo vse hvalospeve? Dovolj je pogled na petkov jedilni list, ki se je bral kot kulinarična enciklopedija v malem. Vsak krožnik je bil izdelan do perfekcije, dovršen do zadnje bilke, pene in poteze s čopičem. Okusi so bili izjemni, pa naj si je šlo za navadno zavržene kose mesa (priželjc) ali pa sočnega in mehkega muflona, za prepeličji jajček, ki se je razlil čez zeli ali pa za tepke v kombinaciji z zelenino kremo.
Ni čudnega, da je zadeva trajala pet ur, da je odlično Ščurkovo vino (omeniti velja predvsem zelo posebno Kontro 2009, ki je povsem brez dodatkov, vključno z žveplom, krasen cuvee Stara brajda, pa čudovito sladko Story) goste še dodatno razživelo in da ob koncu gostje niso želeli sprejeti, da bodo na ponovitev morali čakati skoraj celo leto. A če se je projekt 3 chefi 2013 moral odreči čudoviti Vili Bled, bodo 3 chefi 2014 izgubili še eno blejsko lokacijo - Štefelin se namreč s svojo utečeno ekipo (verjetno eno boljših pri nas) že čez nekaj dni seli v Podvin.
(Vsa vina Ščurek, Medana)
APERITIV: Strune bele 2012

1. HOD (Igor): "Magnum" piščanca in piščančjih jeter v hrustljavi piščančji koži s črnim
sezamom
Sorbet špargljev, pena rumenjakov, panceta
VINO: Sivi pinot 2012
2. HOD (Bine): Divja solata s prepeličjim jajcem
Topinamburjeva krema, "pumpernikl"
Dehidriran pršut divje svinje
VINO: Chardonnay 2011
3. HOD (Bine): Pečen postrvji file s koprivino omako
Tortelini s pregreto smetano in mavrahi
Hrustek iz španskega choriza
VINO: Stara brajda 2010
4. HOD (Igor): Glaziran telečji priželjc
Krompirjev pire s tartufovim maslom
Krompirjevi njoki in kifeljčar
Parmezanova pena, tartufi
VINO: Kontra 2009
5. HOD (Uroš): Muflonov hrbet s smrekovimi vršički
Sirov štrukelj s tepkami
Jerebikina omaka, divji hmelj
Zelenina krema s hruško
VINO: Stara brajda rdeča 2008
6. HOD (Kaja Pogačar pod mentorstvom Uroša): Ni lepš'ga kraja kot je Bled podoba
raja
(Slive, med, prosena kaša, jabolka, čokolada, pehtranov sladoled)
VINO: Story 2008

7. POZDRAV IZ KUHINJE:
Domači piškoti in vinski koktejl s smetano