Enostavna in okusna jed. Foto: Dobro jutro
Enostavna in okusna jed. Foto: Dobro jutro

Za nadev potrebujemo: 1 dl kisle smetane, 300 g kremnega sira, 1 jajce, malo soli in popra, 2 zdrobljena stroka česna, 3 čajne žličke rdeče paprike v prahu, 3-4 narezane mlade čebule, 100 g naribanega parmezana, malo limonine lupinice.

Zdrobljen kvas 10 minut vzhajamo v toplem mleku z žličko sladkorja in žličko moke (pred tem vse dobro premešamo). V skledi premešamo moko in sol. V moko naredimo jamico in vanjo zlijemo kvasno mešanico. Posebej zmešamo olje in jajci ter zamesimo mehko testo, ki se lepo loči od sklede.

Z električnim mešalnikom stepamo vsaj 10-15 minut. Med stepanjem dodamo še limonov sok. Po potrebi dodamo moko ali mlačno vodo, da dobimo elastično testo. Na toplem pustimo vzhajati ¾ ure, oziroma tako dolgo, da testo dvojno naraste.

Vzhajano testo razvaljamo na nekaj milimetrov debelo in ga oblikujemo v pravokotnik. Za nadev zmešamo vse sestavine razen mlade čebule. Nadev naj bo primerno gost, da nam pri peki ne bo iztekal.

Razvaljano testo premažemo z nadevom in posujemo z nasekljano čebulo (lahko obložimo še z narezano in popečeno klobaso). Vse tesno zvijemo. Zvitek narežemo na male zavitke in jih naložimo navpično v okrogel namaščen pekač.

Premažemo z razžvrkljanim jajcem in posujemo s sezamom. Pečemo na 200 °C približno pol ure oz. do zlato rumene barve. Lahko pa testo preprosto obložimo z lističi topljenega sira in posujemo z mlado čebulo.