Tsuta ponuja gurmanski ramen po ljudskih cenah. Foto: Instagram Tsuta
Tsuta ponuja gurmanski ramen po ljudskih cenah. Foto: Instagram Tsuta

Ramen bar v severnem tokijskem okrožju Sugamo ima vsega skupaj le devet sedežev, nudi pa gurmanske različice ramena, kot so rezanci z na žaru pečeno svinjino z rožmarinom in rezanci s sojino omako in jurčki.

Cena? Za skodelico slastnih rezancev boste plačali med 6 in 9 evrov.

"Najpomembneje je, da imajo naše stranke rade naš ramen," je ob prejemu prve zvezdice povedal Takatoši Itami, eden izmed kuharjev v Tsuti. "Dobre ocene imamo po zaslugi naših strank - dobiti michelinko ni bila naša prioriteta."

Vseprisotni ramen
Ramen je na Japonskem ena najbolj vseprisotnih hitrih restavracij - majhne prodajalne, ki strežejo priljubljeno kombinacijo rezancev in juhe, najdemo na tako rekoč vsakem koraku. In medtem ko ni nič neobičajnega, da zvezdice letijo k mojstrom sušija in tempure, so povsem običajne obedovalnice le redko deležne tovrstne časti.

V novi izdaji kulinarične biblije, na prodajnih policah od torka, je sicer kar 27 tokijskih restavracij z ramenom uvrščenih pod sekcijo "Bib Gourmand", torej rang nižje od trizvezdičnega sistema.
Tokio obenem z 217 restavracijami z Michelinovimi zvezdicami ohranja naslov svetovne kulinarične prestolnice. Z vsemi tremi zvezdicami se lahko pobaha 13 restavracij, z dvema 51, po eno pa jih ima 153.