Bangkok je znan po svoji poulični hrani, česar Michelin ni povsem spregledal in eno zvezdico podelil 70-letni kuharici, znani po jajčnih omletah. Foto: Reuters
Bangkok je znan po svoji poulični hrani, česar Michelin ni povsem spregledal in eno zvezdico podelil 70-letni kuharici, znani po jajčnih omletah. Foto: Reuters
Michelinov rdeči vodnik ima kljub nekaterim vprašljivim odločitvam še vedno velik pomen. Foto: Reuters
Samo delček 25-hodnega menija pri Gagganu, najboljši restavraciji Azije in sedmi najboljši restavraciji na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Z michelinko je bila nagrajena tudi "tetka Fai" (Jay Fai), 70-letna prodajalka znamenite tajske poulične hrane, ki slovi po svojih omletah z rakovico. "Tetka Fai", znana kot kraljica tajske poulične hrane, v svojem voku nad odprtim ognjem gostom pripravlja radodarne porcije nudljev z rakci, pri čemer ekscentrična kuharica za zaščito oči pred vročim oljem nosi smučarska očala.

To sicer ni prvič, da je Michelin, bolj znan po čislanju visoke kulinarike v posvečenih restavracijskih hramih, zvezdico podelil poulični stojnici s hitro hrano - leta 2010 je nagradil lokal z dim sumom v Hongkongu, lani pa stojnico s pečenimi piškami v Singapurju.

Bangkok - kulinarično vroča destinacija
A nazaj k Bangkoku. Kot poudarja portal Eater, je število restavracij, ki jih je Michelin nagradil z zvezdico, majhno - še posebej za mesto z več kot 8 milijoni prebivalcev.

V kratkem si boste lahko na naših straneh prebrali reportažo o najboljših azijskih restavracijah in kako je jesti v Gagganu.

Ne da tajska prestolnica ne bi imela kar nekaj težkokategornikov, ki v zadnjih letih žanjejo pozornost kulinaričnih kritikov - predvsem je tu indijski chef Gaggan Anand s svojo restavracijo Gaggan, pa Avstralec David Thompson, ki v Nahmu reproducira stare, kraljevske tajske recepte, dvojčka Sühring sredi tropov navdušujeta z nemško visoko kuhinjo, v Bo.lanu pa tajsko-avstralski par ustvarja povzdignjeno različico tajske poulične hrane.

Gaggan samo še tri leta
A ko je Michelin na začetku letošnjega leta napovedal, da prihaja v Bangkok, so se mnogi spraševali, ali bo seznam zajetih restavracij ustrezno izražal raznolikost bangkoškega kulinaričnega področja, katerega velik del pač poulična hrana je. In do neke mere, z vključitvijo "tetke Fai", vodnik, ki je vključil vse od tajskih restavracij do sušijev in ameriško-danskih pivnic, ne razočara.

Pričakovati, da bo kaka restavracija že na začetku dobila tri zvezdice, je bilo iluzorno, čeprav bi si Gaggan verjetno to po nekih merilih zaslužil. A indijski kuharski mojster, ki je že napovedal, da bo svojo restavracijo leta 2020 zaprl in odprl novo, manjšo restavracijo na Japonskem, je z dvema zvezdicama vseeno več kot zadovoljen.

Milijoni za Michelin
Gaggan se je uveljavil kot mojster inovativne kulinarike, ki temelji na indijski hrani, a se ne omejuje samo z njo. Degustacijski meni v njegovi elegantni restavraciji je sestavljen iz 25 miniaturnih krožnikov, na jedilnem listu predstavljenih zgolj s t. i. emodžiji. Gaggan že nekaj let zapored drži prvo mesto na seznamu 50 najboljših azijskih restavracij, medtem ko je na svetovnem seznamu 50 Best uvrščen na visoko sedmo mesto.

Je pa pri celotnem projektu vpeljevanja Michelina v Bangkok mnoge razburilo, ko so izvedeli, koliko je tajsko ministrstvo za turizem vložilo v ta projekt - reci in piši 4,1 milijona dolarjev za petletno pogodbo z Michelinom. Zvezdice so pač postale (dobičkonosni) posel. V Sloveniji medtem (v nasprotju s sosednjo Hrvaško, ki je pri tem podjetnejša) pristojne oblasti še vedno angažma pripeljati Michelinove ocenjevalce prelagajo na restavracije oz. njene lastnike same.