Poleg tega pa še 2 rumenjaka, 1 jajce, 1 limono (samo lupinica), 3 limone (samo sok), 3 merice stevie, 2 žlički škroba in 50 g masla.

Uporabite lahko zamrznjene ali sveže gozdne sadeže. Foto: Dobro jutro
Uporabite lahko zamrznjene ali sveže gozdne sadeže. Foto: Dobro jutro

Beljakovo testo oz. meringue pripravimo tako, da beljake sobne temperature stepamo pri najvišji hitrosti. Ko je sneg beljakov že precej gost, mu počasi dodajamo stevio. Maso stepamo približno pet minut, nato dodamo nekaj kapljic vanilje. Na pekač, prekrit s papirjem za peko, razporedimo meringue debeline približno tri centimetre.

Pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 °C. Takoj ko v pečico postavimo pekač, temperaturo znižamo na 150 °C. Meringue pečemo 35 minut, nato rahlo odpremo pečico in pustimo, da se meringue v pečici popolnoma ohladi.

Za sadni pire iz gozdnih sadežev na zmernem ognju kuhamo zamrznjeno sadje približno 10 minut. Ko je sadje dobro zmehčano, ga prestavimo v mešalnik za sadje in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Maso nato prelijemo skozi cedilo nazaj v kozico. Tako se znebimo vseh grudic. Masi nato dodamo želirni sladkor in kuhamo še dobrih pet minut. Večina tekočine je izhlapela, zato smo dobili gosto maso, podobno marmeladi.

Vse sestavine, razen masla, damo v kozico. Na zmernem ognju kuhamo maso, dokler se ta ne začne gostiti. Za mešanje uporabljamo leseno kuhalnico. Ko je masa dovolj gosta, kozico odstavimo z ognja in ji počasi primešamo maslo. Mešamo, dokler se maslo ne raztopi, nato namaz prelijemo v kozarec za vlaganje in počakamo, da se ohladi. Namaz lahko v hladilniku hranimo približno en teden.

Kozarec začnemo sestavljati z biskvitom meringue. Tega nadrobimo na poljubne koščke in prestavimo v kozarec. Nato damo čez meringue dve žlički sadnega pireja in kozarec rahlo potolčemo po dnu, tako da se pire posede med meringue. V kozarec nato nabrizgamo limonin namaz debeline 1 cm. Okrasimo s svežimi gozdnimi sadeži.