Foto: Dobro jutro/Sašo Šketa
Foto: Dobro jutro/Sašo Šketa

Pečico segrejemo na 220 °C in na tanko premažemo pekač z oljem.

Če nimamo ovsene moke, jo lahko pripravimo sami. V multipraktik stresemo ovsene kosmiče in jih zmeljemo do fine moke. Enako storimo s sončničnimi in sezamovimi semeni. Ovseno moko in zmleta semena pretresemo v večjo mešalno skledo. Dodamo sol, beli poper, drobnjak in baziliko. Vse skupaj premešamo.

Zdaj prilijemo 100 ml vode in z rokami pregnetemo. Dobiti moramo testo, ki se lepo drži skupaj, ampak ni lepljivo. Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Če se nam testo drobi, postopoma dodajamo vodo, dokler se testo ne poveže. Ko imamo enotno kepo testa, ki jo lahko med prsti gnetemo in zgladimo, jo razpolovimo ter oblikujemo v dva ploščata kroga.

Delovno površino pomokamo z ovseno moko in na njej razvaljamo eno polovico testa. Testo razvaljamo na 3 mm debeline in s piškotnim izsekovalcem izrežemo okrogle krekerje. Če nimamo nobenega modela, jih lahko izrežemo s kozarcem ali pa jih narežemo kar na kvadrate. Pazimo le, da so vsi krekerji približno enake debeline in velikosti.

Krekerje razporedimo po naoljenem pekaču in jih prestavimo v ogreto pečico. Krekerje pečemo 15-20 minut. Dolžina peke lahko variira glede na pečico in velikost krekerjev. Priporočam, da začnete po 10 minutah spremljati dno in rob krekerjev, da se vam ne bodo preveč zapekli.

Pečene krekerje rahlo ohladimo, preden jih prestavimo s pekača.

Zdrav zajtrk: Krekerji