Sestavine za nadev: 1 sveža rdeča pesa, pol manjše rdeče čebule, 1 manjši korenček, 1 jabolko (kiselkasto), sok limone, 3 žlice oljčnega olja, sol, poper, 3 žlice jedilnega kvasa oz. po potrebi, 2 rezini avokada (po želji), 2 žlički popečenih semen sezama.

Lično in okusno. Foto: Dobro jutro
Lično in okusno. Foto: Dobro jutro

Bučke operemo in osušimo. Z lupilcem za zelenjavo jih narežemo po dolgem na tanke trakove. List aluminijaste folije prelijemo z oljčnim oljem, rahlo posujemo s soljo in poprom. Nanj položimo liste bučk in ponovno prelijemo z oljčnim oljem, posujemo s poprom in soljo ter česnom v prahu. Prekrijemo z drugim listom folije in mariniramo približno 15 minut v hladilniku.

Za nadev vso zelenjavo in jabolka naribamo. Dodamo sok limone in oljčno olje in ustrezno začinimo. Na koncu primešamo še semena sezama in jedilni kvas do primerne gostote. Oblikujemo kroglice, iztisnemo odvečno tekočino in jih polagamo v bučke kot nadev (lahko dodamo še dve rezini avokada).

Štiri trakove bučk položimo drugega poleg drugega. Vsak drugi trak dvignemo in podnju položimo še en trak. Nadaljujemo pletenje mreže, dokler gre. Ko smo dobili mrežo, vanjo položimo kroglico nadeva in vse skupaj zavijemo v blazinico. Lahko pa preprosto nadev položimo na začetek vsakega traku in ga zvijemo v zvitek ali pa nadevamo bučkine cvetove.

Posujemo s semeni sezama in postrežemo.