Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Grobe, temnozelene ali poškodovane zunanje liste ohrovtu odstranimo, nato pa vse velike liste odlomimo drugega za drugim. Vložimo jih v vroč krop, da prevrejo in se zmehčajo, za minuto ali dve. Nato jih s penovko ali kleščami previdno poberemo iz vode in položimo na krožnik.

Takoj ko se malo osušijo, ohrovtu odrežemo spodnji trdi del, da bomo liste lažje zvijali.
Zdaj se lotimo priprave nadeva: nasekljamo česen in čebulo, korenček zrežemo na kockice in vse skupaj popražimo v kozici. Dodamo še sesekljan paradižnik, solimo in odstavimo.
Nadev po okusu začinimo s poprom in dišavnicami.

Pripravimo si manjši globok pekač in vanj kanemo tanko plast olja. Pripravljene prekuhane ohrovtove liste položimo na delovno površino. Na vsakega položimo žlico zelenjavne zmesi za nadev in tesno zvijemo. Zvitke drugega ob drugem tesno polagamo v pekač.

Sestavine za omako za zvitke: 2 dl paradižnikove mezge, 2 dl jušne osnove, sol, poper.

V prazno kozico, kjer smo pražili zelenjavni nadev, nalijemo 2 dl paradižnikove pasate in dodamo še prav toliko vode ali jušne osnove ter prevremo.

S tako prevreto omako zdaj prelijemo ohrovtove zvitke in vse skupaj potisnemo v pečico za dobrih 20 minut pri 200 stopinjah Celzija. Ko je pečeno, postrežemo s krompirjevim pirejem.

Ohrovtovi zvitki s krompirjevim pirejem (v ozadju) in ohrovtov čips. Foto: TV Slovenija
Ohrovtovi zvitki s krompirjevim pirejem (v ozadju) in ohrovtov čips. Foto: TV Slovenija

Sestavine za ohrovtov čips: listi kodrastega ohrovta, olivno olje, sol.

Pa še ideja za ohrovtov čips. Ohrovtove liste narežemo na zaplate, velike 5 cm, in jih v skledi nežno naoljimo. Velik pekač prekrijemo s papirjem za peko in nanj razporedimo koščke v eni plasti. Potisnemo v pečico za 15 minut. Čips nato previdno pretresemo v skledo in solimo. Po želji ga lahko potresemo s karijem v prahu.

Šef doma, s Petro: Ohrovtovi zvitki in ohrovtov čips