Šolsko, hišno pivo KULT316. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Šolsko, hišno pivo KULT316. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Odprli prvo mikropivovarno za šolanje

V šolski mikropivovarni v sklopu višješolskega študijskega programa živilstva in prehrane na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana nastaja hišno pivo KULT316 (zvrst ale s petodstotno vsebnostjo alkohola).

"Pivo varimo za prikaz tehnoloških vaj, v raziskovalne namene in v sklopu obvezne 400-urne prakse, kjer študenti živilstva in prehrane na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana osvojijo celosten tehnološki postopek izdelave piva," je pojasnila predavateljica na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Marija Kostadinov.

V šolski mikropivovarni bodo po njenih navedbah poleg hišnega piva KULT316 varili še druga piva. Poleti bodo poskusili z varjenem lažjih in sadnih pivskih okusov, pozimi pa bodo razvijali letnemu času primerne zvrsti, denimo stout in porter.

"Nova šolska mikropivovarna študentom nedvomno prinaša kakovostno izobraževanje in raziskovanje na področju pivovarstva," je še ocenila Kostadinova.

Čeprav bo pivovarna namenjena predvsem učenju, po bodo del zvarjenega piva ponujali tudi v lokalih.

Obdobje craft piva je po pojasnilih Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana prineslo v pivovarstvo (tudi v Sloveniji) nove stile piva in obujanja starih. Tem trendom z novo 250-litrsko profesionalno brewiks mikropivovarno (pivovarska oprema slovenskega družinskega podjetja Mithraeum) sledijo tudi sami, so še navedli v Biotehniškem izobraževalnem centru.

Odprli prvo mikropivovarno za šolanje