... ščep soli, 5 žlic sladkorja muscovado, pest mandljevih lističev, 3-5 španskih vetrcev.

Jagodni nadrobljenec z rabarbaro. Foto: Zulejka Javeršek
Jagodni nadrobljenec z rabarbaro. Foto: Zulejka Javeršek

Pečico nastaviš na 200 °C.

Rabarbaro olupiš in narežeš na tanke koščke.

Pekač velikosti A4 namastiš, vanj zvrneš očiščene in oprane jagode in rabarbaro. Vse skupaj preliješ z agavinim sirupom.

V skledi ali na deski zmešaš moko, ovsene kosmiče, sol, sladkor in vaniljo. V to narežeš ali nadrobiš izbrano maščobo in vse skupaj gneteš toliko časa, da se začne sprijemati in drobiti v velike drobtine. Pomembno je, da je vse "prepojeno" z maščobo, ne sme pa se narediti kepa, ostati morajo drobtine. Dodaš nalistane mandlje.

Piškotaste drobtine razporediš po sadju in daš v pečico.

Pečeš pol ure oz. toliko časa, da se zlato rjavo zapeče. Na gotovo jagodni drobljenec nadrobiš nekaj španskih vetrcev. Če to še ni dovolj dekadentno zate, ponudiš s stepeno sojino smetano ali vaniljevim sladoledom.

Mojca kuha: sladice