Iz Turčije ne smete oditi, če niste poskusili baklave. Foto: EPA
Iz Turčije ne smete oditi, če niste poskusili baklave. Foto: EPA

Kar ni uspelo Turčiji, ki se že od leta 1987 poteguje za članstvo v EU-ju, je uspelo njeni hrani, natančneje turški baklavi, ki je pridobila poseben status, je sporočila Evropska komisija.

Turška živila so zelo priljubljena v tujini, med drugim se je turška kava letos uvrstila na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, danes pa so Turki bili še enkrat nagrajeni.

Turška sladica je sicer eden izmed 16 proizvodov, ki ne prihajajo iz EU-ja, med katerimi je tudi čaj Darjeeling iz Indije. Evropska komisija je danes priznala tudi posebni status nekaterih proizvodov iz Grčije in Velike Britanije.

Poseben status je tako pridobil češnjev paradižnik s Santorinija, ki je značilno sladek predvsem zaradi dolgotrajne izpostavljenosti soncu in vulkanske prsti. Paradižnik se je tako med drugim pridružil siru feta. Velika Britanija pa je dosegla zaščito jorkširskega Wensleydaleja, kremnega belega sira, ki ga že od 11. stoletja izdelujejo v Severnem Yorkshiru. Sir se pridružuje drugim proizvodom, kot je škotski divji losos.