Pivo Westvleteren je bilo pred časom izbrano za najboljše, tokrat pa je edino belgijsko pivo na seznamu najboljših deset Framboos. Foto: EPA
Pivo Westvleteren je bilo pred časom izbrano za najboljše, tokrat pa je edino belgijsko pivo na seznamu najboljših deset Framboos. Foto: EPA

Spletna stran RateBeer je bila ustanovljena leta 2000. Sprva je delovala kot forum, na katerem so se družili ljubitelji piva z vsega sveta ter delili svoje mnenje, kmalu po ustanovitvi pa so začeli objavljati tudi različne sezname najboljših piv in pivovarn na svetu.

Leta 2005 so z objavo, da je najboljše pivo na svetu belgijsko samostansko pivo Westvleteren 12, sprožili pravo pivsko mrzlico. Ljubitelji piva so se "borili" za stekleničke domnevno najbolj kakovostnega piva na svetu in popolnoma izropali zaloge. Menihi iz samostana v Westvleterenu na zahodu Belgije, so takrat sporočili, da ne morejo več slediti velikemu povpraševanju, hkrati pa so se odločili, da proizvodnje ne bodo povečali.

Letošnji zmagovalec je že omenjeni Wisconsin Belgian Red iz pivovarne New Glarus, na drugem mestu sledi ameriško pivo Ann (pivovarna Hill Farmstead) z nežnim vonjem medu in citrusov, temno belgijsko Framboos (pivovarna 3 Fonteinen) z izrazitim okusom malin in še eno pivo iz majhne družinske pivovarne Hill Farmstead - indian pale ale Susan.

Na petem, šestem in sedmem mestu sledijo ameriško pale ale pivo Zombie Dust (pivovarna Three Floyds), Gose Gone Wild (pivovarna Stillwater), ki je narejeno iz hmelja sorte amarillo, in PseudoSue (pivovarna Toppling Goliath) z aromo grenivke, manga, citrusov in zimzelena. Na osmo mesto se je ponovno uvrstila pivovarna Hill Farmstead, tokrat s svojim kavno-čokoladnim Everettom, sledita pa sadni Raspberry Tart (pivovarna New Glarus - tako kot zmagovalno pivo) in kalifornijski Pliny the Elder (pivovarna Russian River) z visoko vsebnostjo hmelja.