


Tradicionalne sestavine bo na "sodobnih" krožnikih tudi jeseni predstavljal avtor oddaje in kuharski mojster Primož Dolničar.
Primož Dolničar bo s svojo premično kuhinjo, ki jo je izdelal sam, potoval po Sloveniji in s kulinaričnega vidika predstavljal naše pokrajine. Iz ekološko pridelanih sestavin krajevnih pridelovalcev, kmetov ali vrtičkarjev bo tradicionalne jedi oziroma tradicionalne sestavine predstavljal na "sodobnih krožnikih".
Oddaja Z vrta na mizo bo na sporedu vsako soboto ob 18. uri na 1. programu TV Slovenija.
Kuharski mojster je pred novo sezono povedal: "Še naprej se bom trudil iskati zanimive pridelovalce, vse uporabljene sestavine bodo sezonske, vedno sveže, domače in ekološko pridelane, včasih pa bom uporabil tudi sestavine, ki jih jeseni ponuja narava – npr. gozdovi in reke."
Po vsaki oddaji boste lahko recepte iz oddaje našli v rubriki Hrana in pijača.
Recepti iz 1. oddaje Z vrta na mizo
Goveja juha
Sestavine: osombuco, koleraba, čebula, korenje, zelena, por, timijan, sol.
Sestavine operemo, narežemo; narežemo in damo v lonec z vodo ter kuhamo tako dolgo, da je meso lepo mehko.
Pastinakova juha
Sestavine: pastinak, por, šalotka, sveži timijan, lešniki, česen, panceta, oljčno olje, kisla smetana.
Pastinak operemo, narežemo na koščke in ga na oljčnem olju popečemo. Por operemo in ga narezanega dodamo v ponev k pastinaku. Dodamo še narezano šalotko in sveži timijan. Vse sestavine premešamo, še malo popečemo in damo kuhat v zelenjavno jušno osnovo za 15 minut. Vse sestavine pretlačimo (zmiksamo s paličnim mešalnikom).
Lešnike damo v posodico za pesto, dodamo oljčno olje in zmiksamo.
Panceto popečemo.
V skodelico damo žličko kisle smetane, košček pancete, pastinjakovo juho in na vrh žličko lešnikovega pesta.
Ješprenova solata z bučo maslenko
Sestavine: ješprenj, buča maslenka, bučke, zelena, stročji fižol, fižol češnjevec, češnjevi paradižniki, rdeča čebula, česen, sveža bazilika, sveži peteršilj, oljčno olje, kis, sončnično olje.
Ješprenj skuhamo na zob v goveji jušni osnovi. Bučke popečemo na oljčnem olju.
Zelenjavo operemo in kar je potrebno narežemo ter v lonec z vodo damo: zeleno, bučke, ki smo jih prej popekli na oljčnem olju, stročji fižol, češnjev paradižnik in svežo baziliko. Po 5 minutnem vretju dodamo še fižol češnjevec. Po dodatnih 15-ih minutah kuhanja zelenjavo splaknemo z mrzlo vodo, jušno osnovo pa prihranimo.
Bučo maslenko narežemo na kose in damo kuhat. Rdečo čebulo narežemo na kolobarje ter jo popečemo na oljčnem olju. Dodamo fižol; stročji in češnjev, kuhano bučo maslenko, strok česna, ješprenj, bučke, češnjev paradižnik. Premešamo in serviramo na krožniku. Začinimo s sončničnim oljem, kisom, kostnim mozkom, mesom iz goveje juhe ter svežim petršiljem.
Prosena kaša s suhim sadjem ter gozdnimi sadeži
Sestavine: prosena kaša, suhe: fige, slive, rozine, gozdni sadeži, sladka smetana, skuta, jajce, med.
Proseno kašo skuhamo ter ji dodamo jajce, sladko smetano, skuto, med, narezano suho sadje ter nekaj svežih gozdnih sadežev. Premežamo, damo v pekač in pečemo v pečici na 180 stopinjah 15 minut.
Pečeno sladico serviramo posuto z gozdnimi sadeži.
Dober tek!