
... sol, poper, noževa konica pimenta, morska sol, 1 list listnatega testa, jajce za premaz.
Kostanje pred kuho križno zarežemo, da jih bomo lažje olupili, in skuhamo. Ko so kuhani, jih olupimo in grobo narežemo.
Čebulo drobno nasekljamo, zeleno narežemo na drobne kockice in oboje steklasto popražimo in dodamo v posodo z mesom. Dodamo pest ali dve nastrganega sira, priporočamo kakšnega bolj zrelega (parmezan ali čedar). Dodamo jajce, sol in poper, pa tudi drobtine suhega kruha. Ker je v mesu tudi svinjina, začinimo tudi s pimentom, a previdno, saj je ta začimba precej močna.
Na delovno površino položimo list listnatega testa. Na sredino položimo mleto meso, ki ga malo potlačimo. Po sredini razporedimo kostanje, potem pa štruco zapremo, tesno jo zatisnemo, da povsem zaobjame kostanje.
Testo lahko preprosto zavijemo čez meso, lahko pa stranice testa razrežemo na trakove pod kotom 45 stopinj, da dobimo trakove. Te trakove v obliki kite zapogibamo čez testo, izmenično levo in desno. Tako bo para med peko lahko uhajala ven, pa tudi velikost se bo bolje prilegala, saj se mesna štruca nekoliko skrči, ko se peče.
Štruco premažemo z jajcem, da bo res zlata, in postavimo v pečico na 180 stopinj Celzija za približno eno uro. Da se testo ne bi zažgalo, lahko štruco v drugi polovici peke nežno prekrijete z aluminijasto folijo ali pa uporabite funkcijo peke spodaj.

Sestavine za artičoke s parmezanom: 300 g odcejenih artičok iz pločevinke, maslo, 5 žlic drobtin, malo nastrgane limonine lupinice, 3 stroki česna, 1 šopek peteršilja, pest naribanega parmezana, poper.
Za ta recept lahko uporabimo kar vložene artičoke, kar nam prihrani čas za čiščenje posameznih cvetov. Če uporabimo takšne, ki so vložene v olje, posode za pečenje ne oljimo. Artičoke odcedimo, da so čim bolj osušene, in jih po posodi razporedimo v simetričnem vzorcu z vdolbinami navzgor, da se bo vanje lahko lepo ujel aromatičen posip.
Na maslu popražimo na drobne lističe nasekljane stroke česna, da zadišijo. V ponev dodamo drobtine in jih dobro premešamo z maslenim česnom, da se prepojijo z okusi. Odstavimo z ognja in primešamo nasekljan peteršilj, parmezan in sveži poper. Mešanico previdno razporedimo čez artičoke. Nato jih potisnemo v vročo pečico in jih pečemo 15 minut.
Preden štruco narežemo, naj še kakšno minuto postoji, da jo bomo lažje rezali. Postrežemo skupaj s pečenimi artičokami.

Sestavine za vinski šodo: 4 jajca, 2 dl belega vina, 4 žlice sladkorja.
Ker je ravno martinovo, lahko za konec ponudimo vinski šodo.
Šodo ni zahtevna specialiteta, zlahka jo pripravimo iz nekaj jajc, malo sladkorja in dišečega vina, na primer iz traminca ali muškata. Najbolje je, če ga stepamo v parni kopeli, lahko pa poskusite tudi kar v slaščičarski kozici na neposredni vročini.
V kovinsko skledo nalijemo vino, dodamo rumenjake in za vsak rumenjak žlico sladkorja.
Zapomnite si razmerje: na 1 dl vina dva rumenjaka, na vsak rumenjak žlica sladkorja.
Temeljito stepemo, da dobimo gosto peno, nato pa postavimo skledo na lonec vode, ki vre. Stepamo, da pena zavre in da dobimo dišeči vinski šodo. Nalijemo ga v visoke kozarce in postrežemo.