V okviru Festivala hrane na Vrhniki so pripravili rekordno dolg vrhniški štrukelj, ki je v dolžino meril kar 24 metrov. Foto: Boštjan Debevec
V okviru Festivala hrane na Vrhniki so pripravili rekordno dolg vrhniški štrukelj, ki je v dolžino meril kar 24 metrov. Foto: Boštjan Debevec
Vrhniški štrukelj. Foto: Boštjan Debevec

Za pripravo rekordnega vrhniškega štruklja, ki je po navedbah organizatorjev dogodka najdaljši vrhniški štrukelj na svetu, so porabili 8,5 kilograma suhih sliv, 20 kilogramov moke, 20 kilogramov skute, 2,8 kilograma masla, 60 jajc, 300 gramov vaniljinega sladkorja, 10 limon, tri kilograme sladkorja, cimet v prahu, 1,5 kilograma drobtin, dva litra sončničnega olja in 1,5 litra sladke smetane za kuhanje, piše na strani Turističnoinformacijskega centra Vrhnika.

Štrukelj so pripravili pod taktirko ekipe Zavetišča na Planini nad Vrhniko.

Pestro dogajanje na Vrhniki
Festival na Vrhniki, ki je del tradicionalnega sklopa prireditev Argonavtski dnevi, je potekal na Stari cesti, kjer so obiskovalci na stojnicah lahko preizkušali kulinarične dobrote, ki izvirajo z Vrhnike in okolice. To so poleg vrhniških štrukljev na primer tudi vrhniška obara oziroma ajmoht, različni golaži in vrhniška kava, pražena v domači pražarni na Vrhniki.

Hkrati je na Stari cesti potekal tudi tradicionalni sejem domače in umetnostne obrti, dogajanje pa so popestrile folklorne skupine in ljudske pevke z Vrhnike in okolice, ki se jim je letos pridružila tudi folklorna skupina Tradicija iz Trstenika v Srbiji. Obiskovalci so lahko prisluhnili tudi legendi o argonavtih in se naučili igranja vrhniške igre brkl'c. Dogodek se je nato v nočnih urah prelevil v Dionizovo noč.

Prireditev je tudi tokrat potekala pod dobrodelno noto, saj bodo ves izkupiček od prostovoljnih prispevkov namenili za gradnjo nove koče na Planini nad Vrhniko.