Violier ob podelitvi priznanja za najboljšo restavracijo na svetu. Foto: AP
Violier ob podelitvi priznanja za najboljšo restavracijo na svetu. Foto: AP

44-letni Violier je bil rojen v Franciji, od leta 1996 pa je živel v Švici. Pred dvema letoma je dobil tudi švicarsko državljanstvo.

Od leta 2012 je bil vodja razkošne restavracije Restaurant de l'Hotel de Ville v kraju Crissier bližini Lozane, ki se lahko pohvali kar s tremi Michelinovimi zvezdicami, decembra pa jo je francoska revija La Liste uvrstila na sam vrh na seznamu tisoč najboljših restavracij na svetu. Na seznam so se uvrstili kulinarični presežki iz 48 držav, omenjeni seznam pa je francoski odgovor na britanski spisek 50 najboljših restavracij na svetu. Nad njim bedi francosko zunanje ministrstvo.

Violier bi se moral v ponedeljek v Parizu udeležiti predstavitve novega Michelinovega kulinaričnega vodiča, a si je po poročanju tamkajšnjih medijev konec tedna vzel življenje. Pred pol leta je umrl tudi njegov mentor in predhodnik v omenjeni restavraciji Philippe Rochat.

Violier je bil znan kot zagret lovec, v svojih kreacijah pa je uporabljal lokalno in sezonsko hrano. Restavracijo Restaurant de l'Hotel de Ville je z ženo Brigitte prevzel leta 2012, v njej pa so cene meniju med 175 in 340 evri.

Njegova smrt močno odmeva v kulinaričnih krogih, saj izrazi sožalja dežujejo z vseh strani.