Sestavine za ragu: olje za cvrtje, 300 g jajčevca, 3 žlice olivnega olja, ½ čebule, majhen korenček, steblo zelene (10 cm), 250 g šampinjonov, 400 ml paradižnikove mezge, 2 lovorova lista, ščepec cimeta, ščepec muškatnega oreščka, ½ žličke origana, žlička sladkorja, ¼ žličke soli, ščepec čilija v prahu.

Bi poskusili? Foto: Sašo Šketa
Bi poskusili? Foto: Sašo Šketa

V ponev nalijemo olje za cvrtje do 1 cm višine in ga segrejemo. Jajčevec narežemo na 2–3 cm velike kocke in ga ocvremo v vročem olju. Jajčevec cvremo 5–8 minut, da dobi rahlo rjavo barvo. Ocvrte jajčevce položimo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačkami, da vpijejo odvečno maščobo.

Čebulo, korenje in zeleno na drobno sesekljamo. Če imamo na voljo multipraktik, lahko vse skupaj sesekljamo kar v njem.

V drugi ponvi segrejemo olivno olje in na srednjem ognju prepražimo sesekljano zelenjavo. Pražimo jo 8–10 minut in vmes jo večkrat premešamo, da ne porjavi.

Šampinjone narežemo na četrtine in jih dodamo k praženi zelenjavi. Šampinjone pražimo slabih pet minut, da spustijo vodo. Nato dodamo lovorova lista, cimet, muškatni orešček, origano, sladkor, sol in čili. Premešamo in prilijemo paradižnikovo mezgo. V omako dodamo ocvrte jajčevce in kuhamo še 10 minut pri nizkem ognju. Občasno premešamo.

Vmes skuhamo kremno polento.

V loncu zavremo zelenjavno jušno osnovo, nato zmanjšamo ogenj in vanjo stresemo polento. Polento vseskozi mešamo, in ko se začne gostiti, dodamo na kocke narezano maslo. Ko je maslo v celoti vmešano, prilijemo še smetano za kuhanje. Kuhamo 2–3 minute, pri nizkem ognju, nato jo odstavimo.

Ragu postrežemo s kremno polento.