Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Prekajeno kuhano svinjsko kračo narežemo, natrgamo ali naribamo, dodamo zelo drobno narezano čebulo, ki smo jo prepražili na ocvirkovi masti. Dodamo še dva kosa kruha, ki smo ga razmočili v decilitru mleka, ter dodamo sveže nasekljan peteršilj, sol in poper po okusu. Če je masa premokra, dodamo drobtine. Maso oblikujemo v kroglice v velikosti oreha.

Testo zvaljamo na debelino noža oziroma na mašini za valjanje na predzadnjo nastavitev.

Kroglice polagamo na spodnji rob testa v razmiku ene njihove velikosti in s testom pokrijemo kroglico. Odrežemo odvečno testo. S prsti iztisnemo zrak med kroglicami in testo močno stisnemo skupaj, da se sprime. Prerežemo na sredini pritisnjenega in položimo žlinkrof s “šivom” navzgor. Zatisnemo na straneh, da naredimo uhlje s tem, ko testo zlepimo skupaj. Na vrhu s palcem pritisnemo žlinkraf, da se malo raztegne in da dobi vdolbinico za preliv.

Zavremo močno osoljeno vodo. Vanjo damo žlinkrafe in vodo malo zavrtinčimo, da se ne primejo na dno. Ko priplavajo na vrh, jih damo iz vode na krožnik in prelijemo s poljubnim prelivom.