Tortica
Tortica "jagode in čokolada" brez peke. Foto: Dobro jutro

Sestavine za kremo: 300 g čez noč namočenih indijskih oreščkov, 4 žlice medu ali sirupa agave (oz. po okusu), 4 žličke pravega kakava v prahu, sok ene pomaranče, 1 dl mandljevega mleka (lahko riževo) oz. po potrebi, 4 žlice kakavovega masla, 2 žlici lešnikovega masla (lahko pa le dve pesti mletih lešnikov), mleti ovseni kosmiči za uravnavanje gostote, cele jagode

Sestavine za preliv: 250 g očiščenih in narezanih jagod, 150 g sladkorja, strok vanilje ali vanilin sladkor, sok ene limone, nekaj nasekljanih lističev mete.

V električnem mešalniku vse sestavine za tortno dno dobro premešamo, tako da dobimo vlažno drobtinasto zmes. Tortni model obložimo s pekipapirjem in z rokami zmes pritisnemo na dno. Postavimo v hladilnik.

Za kremo enako vse sestavine dobro premešamo v mešalniku. Dobiti moramo zelo gosto tekočo zmes.

Za preliv jagode pokuhamo s sladkorjem in drugimi sestavinami. Vremo toliko časa, da se zmes zelo zgosti (ko gremo s kuhalnico po dnu, ostaja črta) vsaj 10–15 minut. Vse skupaj ohladimo.

Na dno tortnega modela naložimo cele jagode, ki jih previdno prelijemo s kremo. Vse dobro poravnamo in postavimo v hladilnik vsaj za 4 ure oz. najbolje čez noč.

Tortico vzamemo iz modela in jo prelijemo z jagodnim prelivom in okrasimo z lističi mete oz. po želji.