Kdo bo pojedel najbolj pekoč čili? Foto: Lidija Vajdič
Kdo bo pojedel najbolj pekoč čili? Foto: Lidija Vajdič
Festival za ljubitelje pekočih dobrot

Festival je drugo leto zaporedoma priredilo Društvo ljubiteljev čilija Slovenije.

Ponudniki (med njimi so tudi Madžari) pikantne in nepikantne hrane so se predstavili na 30 stojnicah - obiskovalci so lahko poskusili različne dobrote, tudi sladke, največ zanimanja pa sta bila deležna čilipivo in čilivino.

Po besedah predsednika Društva ljubiteljev čilija Slovenije Matica Vizjaka so na festivalu vsi slovenski proizvajalci čilijevih omak, dva sirarja, kmetovalci z drugimi zanimivimi pikantnimi izdelki in dva ponudnika ročnih spretnosti na temo čilija.

Festival čilija je imel še nekaj novosti. Ena od teh je prvo državno prvenstvo za hudičev kotel oziroma tekmovanje v pripravi znane jedi chilli con carne. "Glavni sodnik bo Sašo Križman, ki je večkratni prvak v Avstriji in Nemčiji v kuhanju te najbolj znane pikantne jedi, pri ocenjevanju se mu bosta pridružila šmarski župan Stanislav Šket in Aleš Novak, ki bo celotno prireditev tudi povezoval," je povedal Vizjak.

V sklopu festivala bo še drugo državno prvenstvo za zlati habanero. Ponovili bodo lanski najzanimivejši del festivala, tekmovanje, kdo poje najbolj pekoč čili. Letos z bolj ostrim pristopom, je napovedal predsednik društva.

Festival za ljubitelje pekočih dobrot