Juho na koncu potresemo z drobnjakom, vanjo položimo pečen sir, obložen z orehi. Foto: Z vrta na mizo
Juho na koncu potresemo z drobnjakom, vanjo položimo pečen sir, obložen z orehi. Foto: Z vrta na mizo
Z vrta na mizo
Na krožniku postrežemo list ohrovta, košček frike, na katero položimo ocvrto postrv, in malo naribanega sira. Foto: Z vrta na mizo
Z vrta na mizo
Cmočke kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje. Foto: Z vrta na mizo

Krompir operemo in narežemo na majhne koščke ter ga skuhamo v osoljeni vodi. Vodo odlijemo in krompirju dodamo albuminsko skuto ter sirotko in vse skupaj pretlačimo. Sladko smetano sobne temperature vlijemo v mešalnik in stepamo, dokler ne nastaneta maslo in pinjenec (tekočina, ki se loči od masla). Pinjenec primešamo krompirju, skuti in sirotki. V segreti ponvi razpustimo malo sira, ki smo ga ravno naribali. Sir popečemo in ga damo na krožnik, da se ohladi. V isto ponev, v kateri smo pekli sir, damo oljčno olje in vanj nadrobimo orehe. Popečemo. V skodelici postrežemo juho, potreseno z drobnjakom, vanjo položimo pečen sir in orehe.



Kuhano maslo
Sestavine: maslo, ki smo ga sami pripravili.

Maslo damo v kozico in ga kuhamo toliko časa, da karamelizira (postane zlatorumene barve). Pri tem maslo ves čas mešamo. Ko je maslo kuhano, ga skozi gazo prelijemo v termoodporen kozarec, v kozici pa ostanejo tropine, ki jih prihranimo.


Frika
Sestavine: krompir, svinjska mast, ocvirki, sir.
Krompir narežemo na tanke kolobarje. V ponvi razpustimo svinjsko mast in vanjo položimo krompir. Dodamo ocvirke in pečemo naprej. Toliko staran sir, da je kot parmezan, naribamo in ga posujemo po krompirju v ponvi. Premešamo. Ko je jed hrustljavo popečena iz obeh strani, je gotova.


Ocvrta soška postrv
Sestavine: soška postrv, kodrolistni ohrovt, kuhano maslo, koruzna moka, sol, sir.
Postrv očistimo in naredimo fileje, ki jih povaljamo v koruzni moki in na hitro ocvremo v kuhanem maslu. V ponvi zavremo vodo in vanjo položimo nekaj listov kodrolistnega ohrovta ter ga osolimo. Na hitro ga pokuhamo in poberemo iz vode. Na krožniku postrežemo list ohrovta, košček frike, na katero položimo ocvrto postrv in malo naribanega sira.



Skutni cmočki
Sestavine: albuminska skuta, pšenični zdrob, 1 jajce, sladkor, jabolka, rdeče vino, kuhano maslo, maslene tropine, med, svež majaron.
Polovico zdroba, polovico skute in jajce pregnetemo, dodamo malo sladkorja. Oblikujemo majhne cmočke, ki jih v kropu kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje. Jabolko narežemo na tanke krhlje. V segreto ponev vlijemo nekaj kuhanega masla, na katerem sotiramo jabolka. Dodamo svež majaron in 1 dcl rdečega vina. Maslene tropine v ponvi segrejemo in vanje povaljamo cmočke ter jih prelijemo z medom. Na krožniku postrežemo cmočke z jabolki.

Dober tek!

Z vrta na mizo
Z vrta na mizo