Bogata je tudi vinska ponudba. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bogata je tudi vinska ponudba. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Priprava jedi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Stojnice so bile precej oblegane. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Odprta kuhna vabi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Oblegani Janković. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Izraelca smo potrebovali, da smo dobili Odprto kuhno, enega najboljših kulinaričnih projektov v zadnjem času.
Lior Kochavi, idejni vodja projekta, je z Odprto kuhno želel dati restavracijam možnost, da se predstavijo, hkrati pa domačinom in turistom ponuditi pristno kulinarično izkušnjo.

Več o Odprti kuhni si preberite na njihovi spletni strani in na Facebook strani.

Roko na srce, večina ljudi se ne bo nikdar zapeljala do elitnih Zemona ali Hiše Franko in odštela par konkretnih desetakov za njihov vrhunski meni. Bo pa zdaj verjetno rade volje njihove izbrane specialitete pokušala na stojnicah na Pogačarjevem trgu, kjer bo Odprta kuhna kuhala vsak petek do oktobra, od 8. do 19. ure.

Več kot 50 najboljših restavracij, kmečkih turizmov in samostojnih kuharskih mojstrov se bo predstavilo v tem času, za jedi pa boste odšteli tam nekje med enim evrom in petimi evri. Če gre soditi po obiskanosti na odprtju, bo projekt prava uspešnica. Župan Ljubljane Zoran Janković je bil sicer bolj redkobeseden (morda tudi zaradi obleganja skupine upokojencev in fotografov), je pa zvenel samozavesten, ko je dejal, da bo Odprta kuhna postala tradicija.
Od poulične hrane do vrhunskih specialitet
"Deluje zelo prijetna zadeva, presenečen sem, da je kljub slabemu vremenu prišlo toliko ljudi. Krasno," je za MMC povedal Mirko Bodiroža iz ribje restavracije Tabor iz Naklega, medtem ko mi je mazal na kruh pašteto iz škarpene in občasno pomešal svojo črno sipino rižoto.

Je pa Bodiroža izpostavil morda edini večji problem gostincev pri tem projektu - časovna stiska. Večina izmed njih mora namreč doma voditi svoj obrat, kar zna biti pri celodnevni petkovi zaposlenosti težava. Ksenija in Martin Mahorčič iz Gostilne Mahorčič v Rodiku tako pravita, da ju naslednje dni žal ne bo. "Danes sva morala zapreti gostilno, da sva lahko prišla. Tega si preprosto ne moreva privoščiti," je povedala Mahorčičeva, ki je na otvoritev prišla kot ena od najnovejših članic združenja Jeunes Restaurateurs d' Europe (JRE).
"Težko bo oboje kombinirati," se strinja Martina Breznik iz Hiše Raduhe, vrhunske slow food gostilne v Lučah. "Tole sem delala do 3h ponoči," pove in pokaže na krasne dovršene kozarčke - tako likovno kot po okusu - dimljene postrvi, pastetke iz skute in zemlje, avokadove kreme, olivnega olja, konkaseja in bazilike, vse skupaj pokrito z domačim polnozrnatim kruhkom.

Breznikovi, ki je v zadnjem času s svojo restavracijo in trendovskimi ekoprenočišči (hiška na drevesu in prenovljen kozolec) pritegnila tudi pozornost tuje stroke, se zdi Odprta kuhna posrečena tudi zato, ker pade na petek - in petek je dan za ribe. "In ve se, da so v Lučah najboljše ribe, ki so jih nekoč nosili peš na Škofije."

Ob tem dodaja še, da je projekt s stališča kulinarike zelo zanimiv, saj je Slovenija gastronomsko izjemno barvita, kar bodo zdaj s pomočjo Odprte kuhne lahko malce bolje spoznali tudi tujci. "Hrana je velika identiteta naroda."

Najboljša kranjska klobasa
Da se da tudi slovensko hrano - ne le vseprisotne čevapčiče in bureke - zapakirati v poulično hrano, pa je že kar nekaj časa prej ugotovil tudi Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof v Predosljah. Krištof, ki svoj jedilnik gradi na slovenskih tradicionalnih jedeh - a v moderni preobleki -, slovi predvsem po Arvajevih kranjskih klobasah, ki jih je Bolki komaj uspelo rezati vsem obiskovalcem.
"Tri jedi sem razvil za poulično hrano - kranjsko klobaso, jedi na žlico in dimljeno ribo," pove in mi v roke potisne posebej oblikovan "poulični" krožniček z rezinami klobase, hrenom, domačim črnim kruhkom in kozarcem domačega piva.

Pri naslednji stojnici je vina natakalo eVino, danes pa so se med drugim predstavljali še Gostilna Belšak iz Slavkovega doma, Gostilna pri Danilu iz Reteč, Gostilna Ruj s Krasa, azijska restavracija Shambala, restavracija Skipper, Dvor Jezeršek, Kendov dvorec in druge.
Ponudba? Vse od večjih količin rib - dimljen losos, golaž iz sipic, dimljene postrvi, ribje paštete, bakalar ..., klobas, sezonskega čemaža in špargljev, vampov, frtalj, gibanic, sira, pršuta, golažev, obar in žlikrofov. Zdaj veste, kam ob petkih na kosilo.