Borovničev pire: 300 g borovnic, 3 žlice sladkorja v prahu, pol limone.

Zebra cheesecake po receptu Mateje Delakorda (Zgodbe na krožniku). Foto: Kristina Smodila in Mateja Delakorda
Zebra cheesecake po receptu Mateje Delakorda (Zgodbe na krožniku). Foto: Kristina Smodila in Mateja Delakorda

Najprej naredimo borovničev pire: borovnice stresemo v posodo, posujemo s sladkorjem in prelijemo z limonovim sokom ter pomešamo. Na srednje močnem ognju kuhamo pri­bližno 10 minut, da se sadje razpusti, tekočina pa malo zgosti.

Zmeljemo s paličnim mešalnikom, precedimo in odtehtamo 100 g. Če nam kaj ostane, porabimo za pripravo napitkov, kot dodatek k jogurtu ali v palačinkah.

Piškote zmešamo s stopljenim maslom in jih razporedimo po dnu pekača. Pomagamo si s skodelico. Postavimo jih v pečico, segreto na 200 stopinj, in pečemo 10 minut. Piškotno podlago ohladimo.

Skuto, kremni sirček, limonov sok in mleko zmešamo v mešalniku, dodamo vaniljev sladkor in na srednji hitrosti mešamo še kakšne 3 minute. Med mešanjem začnemo dodajati jajca, drugo za drugim. Če so v kremi grudice, je treba še malo mešati, da se popolnoma razpustijo.

Maso razdelimo na dva dela in enemu primešamo borovničev pire.

Na pečeno piškotno podlago dodamo nadev: najprej 2 žlici borovničevega, nato osnovnega, zatem pa postopek ponavljamo z izmeničnim dodajanjem po ene žlice vsakega nadeva. Nikakor ga ne smemo gladiti z žlico, če je nadev pregost, le malce zakrožimo z modelom, da se enakomerno razporedi.

Cheesecake postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj, na dno pa postavimo še lonček vrele vode. Pečemo 10 minut, nato znižamo temperaturo na 150 stopinj in pečemo še 50 minut. Ohladimo v pečici.