Ena bolj slikovitih jedi na aktualnem meniju Hiše Franko: zavitki iz rakovice in kozlička s kozličkovim konzomejem z raviolom, polnjenim s kozličkovo drobovino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena bolj slikovitih jedi na aktualnem meniju Hiše Franko: zavitki iz rakovice in kozlička s kozličkovim konzomejem z raviolom, polnjenim s kozličkovo drobovino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"To je nekaj, kar bi morali proslaviti, zaplesati, zažurati! Najlepša hvala! Počaščena sem, pa vseeno ponižna. Lahko smo še boljši. Se že veselim jutrišnjega dne," je zapisala Roševa ob novici.

"Noro, sploh nismo vedeli, da se tak seznam dela. Nihče nas ni poklical ali sporočil, da se kaj takega pripravlja, včeraj sem odprla Facebook, prijatelji so mi posredovali povezavo do seznama, pa mi nič ni bilo jasno," pa je za MMC povedala navdušena mojstrica iz Kobarida.

Gre za sploh prvi tovrstni Timov seznam, v izbor pa je uredništvo zajelo tako muzeje, parke in ustanove kot tudi restavracije, bare in hotele. Predloge so podali tako uredništvo in dopisniki revije kot tudi več deset strokovnjakov s področja.

Nato so pri ameriški reviji ocenili vsakega od predlogov glede na ključne dejavnike, kot so kakovost, izvirnost, inovativnost, trajnost in vplivnost.

Rezultat je seznam, ki je tako raznolik kot svet, ki ga odraža, stoterica uvrščenih pa se razteza čez šest celin in 48 držav sveta.

Preberite še:
MMC-intervju z Ano Roš: Slovenci smo premalo ambiciozni in predani delu


Hiša Franko v 21-erici

Hiša Franko, sicer 48. restavracija na svetu po nedavnem izboru 50 Best Restaurants, se je uvrstila v sklop restavracij in barov, ki bi jih morali nujno obiskati.

V tej kategoriji je 21 lokacij, vključno s takimi zvenečimi meni, kot je danska restavracija Noma, najboljši londonski bar Dandelyan, šanghajska futuristična restavracija Ultraviolet in michelinka z odročnih Ferskih otokov, Koks.

Pri Timu so kot slikovno gradivo za Hišo Franko uporabili enega zadnjih Aninih krožnikov, "Lick your fingers" ("Poližite prste"), slikovite zvitke iz rakovice in kozlička, postrežene v lesenem zabojčku s sezonskim zelenjem (tudi na naši zgornji fotografiji, op. a.).

Revija na kratko razloži Anino edinstveno zgodbo nesojene diplomatke, ki se je zaradi ljubezni odrekla dobičkonosni službi v Bruslju in v idiličnem Posočju prevzela restavracijo svojega partnerja, Valterja Kramarja.

Hiša Franko tako nadaljuje svoj uspešni pohod med svetovno elito potem, ko je bila Ana lani razglašena za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, restavracija pa se je letos prvič uvrstila med 50 najboljših na svetu.