Mednarodno nagrado je Miklju prinesel njihov borovničevec. Foto: MikeljSpirits
Mednarodno nagrado je Miklju prinesel njihov borovničevec. Foto: MikeljSpirits
Bogata ponudba sadnih likerjev. Foto: MikeljSpirits

Mikljev borovničevec je ta mesec dobil tudi priznanje The Spirits Business Master 2013, ki ga londonska revija The Spirits Business podeljuje najboljšim likerjem z vsega sveta.

Za podjetje iz Podhoma, ustanovljeno leta 1995, je bilo ključno leto 2006, ko je bila oblikovana znamka MikeljSpirits. Marca letos so znamko prenovili in se z njo v celoti usmerili na tuja tržišča. Začeli so s prodajo v Italiji, Nemčiji in drugje po Evropi, nadaljevali pa v Aziji in pred kratkim še v Afriki. Samo v tem letu je podjetju s petimi zaposlenimi in sodelavci uspelo pridobiti nove poslovne partnerje v kar 15 državah po vsem svetu.

Primož Mikelj ima v trenutni ponudbi pet likerjev, in sicer borovničevec, limonov liker, liker gozdnih jagod, smrekovec in malinov liker ter sadjevec in viljamovko. V razvoju pa so že novi okusi, namenjeni predvsem strateškim azijskim trgom, so danes sporočili iz podjetja. Direktor prodaje v podjetju, Jaka Dijak, pa je dodatno pojasnil, da so zmogljivosti strojev, ki jih imajo, ogromne. Napolnijo lahko 1,8 milijona steklenic na mesec, za zdaj pa dejansko letno napolnijo približno 150.000 litrov pijač.

Osnova: sadje
Zato je zdaj bistveno pridobivanje novih kupcev, pri čemer Dijak pravi, da je zanimanje za njihove pijače v tujini veliko, vendar je potrebnega veliko izobraževanja in degustacij, saj tipičnih slovenskih pijač tujci ne poznajo. "Odziv tistih, ki pijače poskusijo, je zelo dober, saj te vsebujejo naravne okuse, katerih baza je sadjevec, kar daje likerjem prefinjeno aromo," je dejal Dijak in dodal, da so pred tedni poželi navdušenje tudi na indijskem trgu, in sicer s smrekovcem.

Posebnost Mikljevih likerjev je prav v tem, da njihovo osnovo predstavlja žganje iz mešanega sadja, medtem ko veliko proizvajalcev podobnih izdelkov za bazo uporablja etilni alkohol. "Odzivi naših poslovnih partnerjev in ljubiteljev likerjev v tujini so predvsem odraz dolgoletnega vztrajanja pri kvaliteti, ki našim pijačam daje prvovrsten sadni okus," je izpostavil Mikelj in dodal, da je priznanje, ki so ga prejeli v Londonu, le še ena potrditev, da so na pravi poti.