Umrl je Joel Robuchon, kuhar z največ Michelinovimi zvezdicami na svetu. Foto: EPA
Umrl je Joel Robuchon, kuhar z največ Michelinovimi zvezdicami na svetu. Foto: EPA
Za poklic kuharja se je odločil pri 15 letih. Foto: EPA

Umrl je eno leto za tem, ko so mu odkrili raka trebušne slinavke. Umrl je na svojem domu v Ženevi v Švici.

Najbolj znan je bil kot kuhar z največ Michelinovimi zvezdicami, imel jih je 32, piše BBC.

V svoji bogati karieri je delal v več restavracijah na treh kontinentih, odskočna deska zanj pa je bila pariška restavracija Jamin v zgodnjih 80. letih. Leta 2003 je ustvaril nov koncept Atelje Joela Robuchona, za katerega je značilno, da gostje restavracije lahko opazujejo pripravo hrane. Prva ateljeja je odprl v Tokiu in Parizu, nato pa med drugim še v Las Vegasu, Londonu in Hongkongu.

O njegovi pomembnosti pa priča naslov, ki ga je dobil leta 1989 – priznani kulinarični vodnik Gault Millau ga je nagradil z nazivom "chef stoletja".

Svoje znanje je množici prenašal prek kuharskih oddaj, leta 2016 je bil uradni chef evropskega prvenstva v nogometu v Franciji. Bil je mentor kuharjema Gordonu Ramsayju in Ericu Ripertu.

Robuchon, ki se je rodil leta 1945 v mestu Poitiers na zahodu Francije, je v mladosti vstopil v semenišče. Med kuhanjem za svoje kolege pa je odkril svojo strast do kuhanja, zaradi česar se je pri 15 letih odločil za poklic kuharja.

Neizmerna zapuščina Robuchona
Tiskovni predstavnik francoske vlade Benjamin Griveaux je Robuchona na Twitterju označil za kuharskega vizionarja. "Njegovo znanje je francosko gastronomijo poneslo od Pariza do Šanghaja, še vedno pa navdihuje mlade generacije chefov," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na njegovo smrt so se odzvali predvsem številni njegovi kuharski kolegi. "Njegova zapuščina je neizmerna," je zapisal Eric Frechon, ki ima tri Michelinove zvezdice.