Vino Ljubljana uvrščajo med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vino Ljubljana uvrščajo med deset najelitnejših ocenjevanj na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
vino
Festival bo gostil 48 pokuševalcev iz 15 držav. Foto: Marijan Močivnik

Vino Ljubljana, ki je med desetimi najelitnejšimi ocenjevanji na svetu, že tradicionalno podeljuje odličja za svetovne šampione, slovenskega šampiona, prvake vinorodnega okoliša, slovenske prvake sorte, trofeje Vinofed, Tsukamoto, Akos Asvany, zmagovalca slovenskih vinskih posebnosti ter velike zlate, zlate in srebrne medalje.

Letošnji vzorci vin prihajajo iz Argentine, Avstrije, BiH-a, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Japonske, Kanade, Luksemburga, Nemčije, Makedonije, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Urugvaja in ZDA.

Sodelujejo priznani pokuševalci
Vino Ljubljana poteka po pravilih Mednarodne organizacije za trto in vino iz Pariza (OIV), zagotovljena pa je popolna anonimnost posameznih vzorcev. Po 100-točkovni metodi jih ocenjujejo svetovno priznani pokuševalci. Točkovna metoda je nadgrajena še z opisnim ocenjevanjem vseh parametrov vina (s profiliranjem posameznih vinskih parametrov in opisi arom), uporablja pa se poseben računalniški program.

Prevladujejo tuji vzorci
Pokuševalci morajo izpolniti vse tri ocenjevalne faze, na ocenjevanju v Ljubljani tuji vzorci v povprečju predstavljajo 70 odstotkov vzorcev, 30 odstotkov vzorcev pa je domačih.

Ekipo Vino Ljubljana vodi Matjaž Kovačič, predsednik ocenjevanja je Iztok Klenar, strokovni mednarodni okvir pa predstavljata Zoltan Zilai iz Svetovne federacije vinskih ocenjevanj (Vinofed) in delegat OIV Guido Baldeschi.

Lani je Vino Ljubljana gostilo 412 vzorcev iz 21 držav, ocenjevalo jih je 40 pokuševalcev iz 14 držav. Med svetovne šampione so se uvrstila štiri slovenska vina, preostali dve medalji pa sta si prislužili vini iz Slovaške in Makedonije.

Na Ljubljanskem gradu 48 ocenjevalcev vina
Na Ljubljanskem gradu 48 ocenjevalcev vina