Prvi zvočni film je luč sveta ugledal na današnji dan leta 1927. Foto:
Prvi zvočni film je luč sveta ugledal na današnji dan leta 1927. Foto:
Martin Behaim
Martin Behaim se je rodil na današnji dan leta 1459.
Pierre Charles Francois Dupin
Dupin je bil znan francoski matematik in inženir.
Ernest Walton
Walton je prejel tudi Nobelovo nagrado.
Luiz Inacio Lula da Silva
Na današnji dan se je rodil Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: EPA
Abba
Anni-Frid Lyngstad in Benny Andersson sta se poročila na današnji dan. Foto: EPA
Mohamed Anvar El Sadat
Sadat je bil za egiptovskega predsednika izvoljen 28. septembra 1970.
Hosni Mubarak
V napadu med vojaško parado je bil ranjen tudi takratni egiptovski predsednik Hosni Mubarak. Foto: EPA
Kairo
Arabska zveza je leta 1979 glavni štab preselila iz Kaira v Tunis. Foto: EPA

Film je nastal v produkciji Warner Brosa in v sodelovanju z družbo Vitaphone in njeno novo tehnologijo zvoka na disku. Film je režiral Alan Crosland, scenarij pa je nastal na podlagi igre Samsona Raphaelsona. Glavni igralec Al Jolson je v filmu dobil priložnost zapeti šest svojih skladb.

Zvočni film je kmalu popolnoma izrinil nemega, to pa je pomenilo za številne zvezde tudi konec kariere.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 105 pr. n. št. so imeli Cimbri v bitki pri Arausiu hude izgube, v spopadu jih je premagala rimska vojska pod vodstvom Malliusa Maximusa.

Leta 891 je bil za papeža izbran Formoz.

Leta 1014 je bolgarski kralj Samuel dobil srčni napad ob pogledu na svojo oslepelo vojsko. Samuel je čez dva dni umrl. Po obsežnem uporu proti Bizantincem je leta 976 nastala t. i. Samuelova država. Središče upora je bilo v okolici Prespe in Ohrida. Potem ko je bizantinski prestol zasedel Vasilij II., se je kmalu začel pripravljati na pohod na Samuela. V začetku 11. stoletja se je Vasilij II. pripravljal na boj v mnogo ugodnejših razmerah. Zlomil je odpor svojega plemstva in zavaroval vzhodne meje. V štiriletnih bojih je Samuel izgubil skoraj polovico svojega ozemlja. Poslednji boj je bil pri gori Belasici blizu Strumice leta 1014. Ker je Vasilij II. po tej zmagi zaman skušal osvojiti Strumico, je ukazal oslepiti okoli 14.000 Samuelovih vojakov. Tako izmaličene vojake je poslal k Samuelu.

Leta 1289 se je rodil Venčeslav III. Bohemski.

Leta 1459 se je rodil nemško-portugalski popotnik, pomorščak, geograf, kartograf in kozmograf Martin Behaim.

Leta 1582 današnji dan zaradi uvedbe gregorijanskega koledarja ni obstajal v Italiji, Španiji, na Poljskem in Portugalskem.

Leta 1641 se je rodil nizozemski raziskovalec Matthijs Quast.

Leta 1644 se je rodila Elizabeta Francoska, žena kralja Filipa IV. Španskega.

Leta 1661 se je rodil sedmi guru sikhov Guru Har Rai.

Leta 1773 se je rodil francoski kralj Ludvik-Filip.

Leta 1784 se je rodil francoski matematik in inženir Pierre Charles Francois Dupin.

Leta 1803 se je rodil nemški fizik in vremenoslovec Heinrich Wilhelm Dove (umrl je leta 1879).

Leta 1846 se je rodil ameriški inženir in izumitelj George Westinghouse. Umrl je leta 1914.

Leta 1849 se je rodil grški proizvajalec orožja Basileios Zacharias, bolj znan kot Basil Zaharoff.

Leta 1884 je bil v Newportu na Rhode Islandu ustanovljen kolidž ameriške vojaške mornarice.

Leta 1889 je izumitelj Thomas Alva Edison predstavil svoj najnovejši izum - prvi snemalni filmski aparat, ki ga je patentiral že dve leti prej.

Leta 1903 je prvič zasedalo vrhovno sodišče v Avstraliji.

Leta 1903 se je rodil irski fizik in Nobelov nagrajenec Ernest Walton.

Leta 1908 je Avstrija anketirala Bosno in Hercegovino.

Leta 1914 se je rodil norveški raziskovalec Thor Heyerdahl.

Leta 1918 je bil ustanovljen narodni svet Srbov, Hrvatov in Slovencev s sedežem v Zagrebu.

Leta 1928 je Čankajšek postal predsednik Republike Kitajske.

Leta 1930 se je rodil sirski predsednik Hafez Al Asad.

Leta 1931 se je rodil italijanski fizik Riccardo Giacconi, ki je za svoje delo prejel Nobelovo nagrado.

Leta 1939 je Adolf Hitler Združenemu kraljestvu predlagal mirovni načrt.

Leta 1939 so se nemški vojski vdale še zadnji poljski vojaki.

Leta 1942 so na Mokrcu ustanovili narodnoosvobodilno brigado Ljuba Šercerja.

Leta 1944 je Rdeča armada prodrla na Madžarsko.

Leta 1945 se je rodil brazilski predsednik Luiz Inácio Lula da Silva.

Leta 1948 je bil predstavljen Citroënov avtomobil 2CV, pri nas znan kot »spaček«.

Leta 1955 je letalo DC-4 letalskega prevoznika United Airlines strmoglavilo v Medicine Bow Peaku v ameriški zvezni državi Wyoming. V strmoglavljenju je umrlo 66 ljudi.

Leta 1966 so v Združenih državah Amerike mamilo LSD označili za nelegalno.

Leta 1973 se je z napadom Egipta in Sirije na Izrael začela četrta vojna na Bližnjem vzhodu, tako imenovana jomkipurska vojna. Trajala je do 22. oktobra, ko je bil na predlog varnostnega sveta sprejet sklep o ustavitvi ognja.

Leta 1976 je zaradi sabotaže pri vzletu iz letališča v Bridgetownu, Barbados, strmoglavilo letalo Cubana Flight 455.

Leta 1976 je kitajski premier Hua Guofeng izdal ukaz, da je treba Tolpo štirih in vse njihove privržence aretirati. S tem se je končala kulturna revolucija na Kitajskem.

Leta 1978 sta se Anni-Frid "Frida" Lyngstad in Benny Andersson, člana znane švedske popskupine ABBA, poročila.

Leta 1981 je bil v Kairu ubit egiptovski predsednik Anvar Sadat, znan tudi kot Anvar El Sadat in Mohamed Anvar El Sadat. Za predsednika je bil izvoljen 28. septembra 1970, rodil se je 25. decembra 1918 v Mit Ab Al Kumu v revni egipčansko-sudanski družini, v kateri je bilo poleg njega še dvanajst bratov in sester.

Po končani vojaški akademiji v Kairu se je Sadat pridružil državnemu udaru leta 1950 pod vodstvom Gamala Abdala Naserja, ki je s prestola odstranil kralja Faruka I. in končal monarhijo.

Med drugo svetovno vojno so ga Britanci zaprli, saj je bil na strani sil osi in jih je skušal pregnati iz države. Po letu 1950 je imel več visokih državniških funkcij. Med letoma 1964 in 1966 in nato še od 1969 do Naserjeve smrti leta 1970 je bil podpredsednik Egipta, po njegovi smrti pa je postal predsednik. To funkcijo je obdržal do svoje smrti leta 1981. Vodil je Egipt med jomkipursko vojno leta 1973 z Izraelom. Vojno je Egipt izgubil, Sadatu pa je priljubljenost med arabskimi državami narasla.

Leta 1977 je ponudil Izraelu mirovno pogodbo, ki je bila dokončno sklenjena leta 1979. Zaradi tega je leta 1978 skupaj z izraelskim predsednikom vlade Menachem Beginom prejel Nobelovo nagrado za mir.

19. novembra 1977 je postal prvi arabski voditelj, ki je prišel na uradni obisk v Izrael, ko se je srečal z Beginom. Poleg tega je imel govor pred knesetom v Jeruzalemu. Zaradi mirovne pogodbe, ki sta jo egiptovska in izraelska predstavnika podpisala v Camp Davidu, je Sadat postal zelo nepriljubljen med arabskimi državami.

Leta 1979 je Arabska zveza izključila članstvo Egipta, poleg tega pa je preselila še glavni štab iz Kaira v Tunis. Egiptu je zveza šele osem let po Sadatovi smrti povrnila članstvo in preselila predsedovanje iz Tunisa nazaj v Kairo.

Septembra 1981 je ukinil vse muslimanske in koptske organizacije, med njimi so bile tudi študentske skupine. Pri tem je bilo aretiranih okrog 1.600 ljudi. Zaradi tega ga je obsodil ves svet. Tudi podpora državljanov je do takrat popolnoma izginila in to predvsem zaradi premirja z Izraelom.

Sadata je med parado ubila skupina Egiptovski islamski džihad pod vodstvom Kalida Islambulija. Člani vojske so vanj vrgli nekaj granat, pri čemer je bilo ranjenih več ljudi, med njimi tudi podpredsednik Hosni Mubarak in bodoči sekretar Organizacije združenih narodov Butros Butros Gali. Sadata je nasledil podpredsednik Hosni Mubarak.

Sicer pa je bil Anvar El Sadat dvakrat poročen. Od Ehsan Madi se je ločil, da se je lahko 29. maja 1949 poročil z napol Egipčanko in na pol Britanko Jehan Raouf (kasneje znana kot Jihan Sadat), ki je bila takrat stara 16 let. V zakonu so se jima rodile tri hčerke in en sin.

Jihan Sadat je leta 2001 prejela nagrado Pearl S. Buck. Leta 1977 pa je v ZDA izšla Sadatova avtobiografija z naslovom Iskanje identitete (In Search of Identity).

Leta 1984 je umrl ameriški paleontolog George Gaylord Simpson.

Leta 1995 so znanstveniki odkrili, da ima velika zvezda 51 Pegasi, ki je del sozvezdja Pegaz, planet, ki kroži okrog zvezde. Sicer pa sta 51 Pegasi in sozvezdje Pegaz od Zemlje oddaljena 47,9 svetlobnih let.

Leta 2000 je odstopil Slobodan Milošević.

Leta 2002 je bil v vodah Jemna zbombardiran francoski naftni tanker.