To ni prva taka potegavščina na priljubljeni turistični spletni strani. Foto: EPA
To ni prva taka potegavščina na priljubljeni turistični spletni strani. Foto: EPA

Restavracija je na priljubljenem turističnem portalu prejela same najvišje ocene, kar jo je uvrstilo na prvo mesto med vsemi 3679 montrealskimi restavracijami na portalu. "Ne morem verjeti, da obstaja takšen kraj," je zapisal eden izmed 85 uporabnikov, ki so Le Nouveau Duluth namenili najvišjo oceno.

Kanadska radiotelevizija CBC je v raziskavi ugotovila, da restavracija pravzaprav ne obstaja. V bazi registriranih podjetij v zvezni državi Quebec namreč ni bilo vnosa Le Nouveau Duluth, na prijavljenem naslovu na vogalu ulic Duluth Avenue in St-Denis Street pa ni bilo videti nobene restavracije, niti zanjo niso slišali tam živeči prebivalci.

Fotografije domnevne restavracije so sicer prikazovale mračno notranjost restavracije z majhnim barom, kavčem in barskimi stoli, poroča Guardian. Tripadvisor ob tem za registracijo restavracije zahteva zgolj telefonsko številko in spletno stran, poroča CBC.

V Montrealu z 1,8 milijona prebivalcev je na Tripadvisorju okoli 3679 restavracij. Foto: Pixabay
V Montrealu z 1,8 milijona prebivalcev je na Tripadvisorju okoli 3679 restavracij. Foto: Pixabay

Spletna stran restavracije ni obstajala, klic na telefonsko številko pa je razkril avtorja potegavščine – kanadskega komika Charlesa Deschampsa.

"Prejel sem en klic na mesec za rezervacijo," je povedal za Radio Canada. "Rekel sem, da smo naslednja dva meseca polni. Ko so ljudje vprašali za jedilnik, sem odgovoril: 'Delamo tapase!'"

Kanadski komik je pojasnil, da je njegova potegavščina kritika Tripadvisorja in podobnih spletnih strani, ki se zanašajo na povratne informacije uporabnikov.

Tripadvisor je po razkritju restavracijo Le Nouveau Duluth umaknil s svoje spletne strani. "Ob tej priložnosti je napaka v praksah človeškega moderiranja povzročila, da je lažni vnos ostal na platformi dlje, kot bi moral. Seznami – vključno z ocenami in fotografijami, povezanimi s seznamom – so zdaj neaktivni," so sporočili za CBC in dodali, da je to "redek pojav, ki nima značilnosti resničnih goljufij".

Pred šestimi leti podobna potegavščina v Londonu

Deschampsova potegavščina je znova pokazala na možnost manipuliranja s Tripadvisorjem. Nanjo je leta 2017 opozoril Oobah Butler, ki je v Londonu "odprl" restavracijo The Shed at Dulwich. S skrbno premišljeno kampanjo in pomočjo prijateljev jo je prerinil na prvo mesto na Tripadvisorju, čeprav v resnici ni nikoli zares obratovala, razen kadar je naključnim gostom na miniaturnem dvorišču postregel s pogretimi zamrznjenimi lazanjami.