Kot so v obrazložitvi navedli ocenjevalci, gre za "čudovito kompleksno olje, uravnoteženo in z ognjevitim zaključkom".

Žirijo poleg strokovnjakov za oljčno olje sestavljajo tudi vrhunski kuharski mojstri, predseduje pa je kuharski mojster z več Michelinovimi zvezdicami in vodja inštituta Cordon Bleu Eric Briffard.

Zmaga za Dujca na tako prestižnem tekmovanju ni samo priznanje za tega oljkarja, ampak nova odlična promocija slovenskih oljčnih olj, ki se tudi sicer redno uvrščajo visoko na tovrstnih tekmovanjih.

Dujc, ki ga nekateri mediji kličejo kar "šepetalec oljčnemu olju" in "profesor", oljčno olje kot samouk od leta 1984 prideluje v naselju Malija v izolski občini. Ima okoli 1200 dreves, letno pa pridela okoli 3300 litrov olja.

Izbor Olio Nuovo poteka dvakrat letno; februarja za severno poloblo, avgusta pa za južno. Kot poudarjajo organizatorji, pridelovalcem omogoča prvo širšo predstavitev svojega novega pridelka.