Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog in Benny Anderson. (Od leve proti desni.) Foto: EPA
Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog in Benny Anderson. (Od leve proti desni.) Foto: EPA

Agnetha Fältskog se je rodila 5. aprila 1950 v švedskem mestu Jonkoping. Pri osmih letih je začela obiskovati ure klavirja in prepevati v lokalnem cerkvenem zboru, kasneje s prijateljicama ustanovila tudi trio Cambers, a je ta kmalu razpadel. Večjo prepoznavnost je dosegla s pesmijo Jag var sa kär (Tako sem bila zaljubljena), ki je bila na Švedskem prava uspešnica. Kasneje je izdala tudi solo prvenec, naslovljen preprosto Agnetha Fältskog.

Zanimivih pet

1. Pri šestih letih je napisala svojo prvo pesmico o dveh malih trolih.

2. Pri 15 letih je pustila šolo in se usmerila zgolj v glasbeno kariero.

3. Zaigrala je glavno žensko vlogo v filmu Raskenstam v režiji Gunnarja Hellströma.

4. Bila je poročena z Björnom Ulvaeusom, prav tako članom priljubljene švedske četverice.

5. Povpraševanje po skupini je bilo tako veliko, da so Rusi v času hladne vojne njihov nastop namesto z denarjem plačali z boni za nafto.

Leta 1972 se je Agnetha pridružila švedski skupini ABBA. Njeni člani so ime za skupino skovali tako, da so združili začetnice svojih imen. Poleg Agnethe so bili v četverici še Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus in Benny Andersson. Mednarodni uspeh je ABBA dočakala leta 1974, ko je skupina zmagala na tekmovanju za pesem Evrovizije s skladbo Waterloo, po kateri je poimenovan tudi njihov drugi studijski izdelek.

Waterloo je postal takojšnja uspešnica, ki je štiri neznane Švede povzdignila med zvezdnike. Skladbi je sledil še niz uspešnic, ki so se zapisale v zgodovino diska in ostajajo stalnica tovrstnih zabav. Med njimi so Voulez Vous, Dancing Queen in Money, Money, Money. Po osmih izdanih albumih je ABBA nazadnje skupaj nastopila leta 1982, leto kasneje pa se dokončno razšli.

Vse odtlej so člani skupine zagotavljali, da se ne bodo več nikoli in pod nobenim pogojem združili. Leta 1999 so glasbo švedske četverice vključili v izjemno uspešen muzikal Mamma Mia!, leta 2008 pa je nastal še istoimenski film z zvezdniško zasedbo, ki mu je pred dvema letoma sledilo nadaljevanje. Leta 2018 so po 35 letih premora najavili izid novih skladb. Tem naj bi oboževalci po svetu prisluhnili že lani, po zadnjih informacijah pa naj bi material predstavili še letos.

Po razpadu ABBA je Fältskogova v 80. letih preteklega stoletja nadaljevala uspešno solokariero. Zadnja studijska albuma je izdala leta 1987, nato pa se je v 90. letih umaknila v osamo in zaživela na švedskem otoku Ekero. Na sceno se je vrnila leta 2004 z albumom v angleščini My Colouring Book, ki mu je leta 2013 sledil še dobro sprejet album, poimenovan preprosto A.